Most még olcsón megússzák a gyorshajtók, hamarosan jön a vasszigor

Újabb gyorshajtókat fogtak a rendőrök. Ezúttal Bács-Kiskun vármegyében. A szabálytalankodók most még egész olcsón megússzák, napokon belül viszont jön a szigor. 

2024. augusztus 7., 11:27

Szerző:

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 3578-an lépték át. A szabálytalankodóknak legalább 39.000 forint közigazgatási bírságot kell fizetniük, de – mint minden héten – lesz olyan sofőr, aki ettől magasabb összegű büntetésre számíthat. A heti egyik top-gyorshajtó 142 km/h-val közlekedett Solt belterületén, míg a másik sofőrt az 5407-es számú úton fülelték le, ő a 60 km/h helyett 124-el hajtott. 

Több baleset is történt 

Bács-Kiskun vármegye közútjain amúgy egy hét alatt 62 rendőri intézkedést igénylő baleset történt. Az egyenruhások 21 olyan autóst igazoltattak, akik a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztottak; egyikük balesetet is okozott. Péntek reggel 7 óra 40 perc körül Sükösd külterületén halálos baleset történt. Az 51-es számú főúton egy 54 éves csávolyi lakos kisteherautóval egy munkavégzés miatt álló tehergépkocsi kikerülésébe kezdett, csakhogy nem észlelte az őt előző gépjárművet és nekiütközött. Az 54 éves sofőr olyan súlyosan megsérült a balesetben, hogy a helyszínen életét vesztette. A történteket a Bajai Rendőrkapitányság vizsgálja.

Kérjük a járművezetőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében körültekintően, a mindenkori út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, és ügyeljenek a sebesség helyes megválasztására!

– írja közleményében a rendőrség.

Többet kell fizetni 

Augusztustól egyébként jócskán többet kell fizetnie annak, aki nem tartja be a KRESZ-t, mivel jelentősen növelték a közlekedési bírságok összegét. A Magyar Közlönyben július 31-én tett bejelentés tanúsűga szerint augusztus 16-tól mininum 50 ezer forintra bírságolják a gyorshajtókat. Utoljára tavaly szeptemerben drágult a gyorshajták, akkor a korábbi 30 ezer forintról 39 ezer forintról indult az objektív felelősség hatáskörébe sorolt sebességtúllépéssel járó bírság minimumösszege  – írja a Vezess. A legnagyobb bírság a mostani 390 ezer forintról 468 ezer forintra növekszik. Fontos kiemelni, hogy mivel az  objektív felelősség hatáskörébe sorolt gyorshajtások bírságtétele annak bevezetése, 2008. május 1-je óta sávos, így továbbra is eltérő tételekkel számolhatnak majd az autósok. A Magyar Közlönyben található táblázat szerint az alábbiak alapján változnak majd az egyes tételek: 

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)