Hamis érettségi bizonyítvánnyal bukott le egy balatoni polgármesterjelölt

Az év elején kérte a felfüggesztését Bartos Tibor, a balatonszabadi Fidesz-csoport korábbi alelnöke. Két bűnügyben is eljárás indult ellene.

2024. május 24., 13:24

Szerző:

Elkobozzák Bartos Tibor balatonszabadi polgármesterjelölt hamis érettségi bizonyítványát – tudta meg a 24.hu. 

A helyi Fidesz korábbi alelnöke évekig titkolhatta, hogy 2004-ben hamis bizonyítvánnyal jelentkezett egy temetkezési vállalkozói képzésre, nyomozás csak 2022-ben indult ellene. Bartosnak egy másik bűnügye is folyamatban van, melyet a nyomozóhatóság 2022 decemberében elkülönített a bizonyítványhamisítási ügytől; az előbbi esetben közokirat-hamisítás miatt indult eljárás ellene, miután a polgármesterjelölt „valótlan tartalmú nyilatkozatot tett egy forgalmi engedély elvesztéséről”, de ezt a Siófoki Járási Ügyészség másfél évre felfüggesztette.

A Fidesz-tagságát is felfüggesztette

Öt évvel ezelőtt mindkét polgármesterjelölt – Hosszú-Kanász Eszter és Király Kálmán – 535 szavazatott kapott, így meg kellett ismételni a voksolást. A második körben a szavazatok 57 százalékát söpörte be Hosszú-Kanász Eszter, így ő lett a község polgármestere. 2024-ben a regnáló településvezető és korábbi ellenfele, Király Kálmán mellé még két jelölt beszállt a versenybe: Balogh Zsolt a Mi Hazánk színeiben indul el, míg Bartos Tibor független jelöltként – írja a portál.

Bartos korábban Fidesz-tag volt, de a tagságát felfüggesztette. A 24.hu szerette volna őt is megkérdezni a hamis érettségijéről és a közokirat-hamisítás miatt indult eljárásról, de nem akart nyilatkozni. A Fidesz Balatonszabadi csoportjának vezetője, Vincze Péter Imre csak annyit árult el, hogy Bartos az év elején kérte a tagságának felfüggesztését. „Bartos Tiborral azóta nem találkoztam és nem beszéltem” – tette hozzá a Fidesz helyi csoportját hét éve vezető elnök. Úgy tudjuk, Bartos Tibor nagyjából egy, másfél évvel ezelőtt jelentkezett a balatonszabadi Fidesz-csoportba, amelynek később az alelnöke is lett.

A laphoz eljutottak olyan információk is, miszerint tavaly a csoport többsége Bartost és néhány társát támogatta abban, hogy a Fidesz színeiben induljanak el az önkormányzati választáson, de 2024 elején a Fidesz Somogy megyei választmánya már nem járult hozzá ehhez. Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, a megyei választmány alelnöke ugyanakkor azt közölte a 24.hu-val:

„A döntés meghozatala nem tartozik a Fidesz Területi (Vármegyei) Választmányának kompetenciájába, így erről döntenünk sem kellett. Bartos Tibor még a kampány előtt kérte párttagságának felfüggesztését, így nem a Fidesz jelöltjeként, hanem független jelöltként méretteti meg magát az önkormányzati választáson Balatonszabadiban.”

Hamis érettségivel jelentkezett képzésre

Bartos Tibor 2004-ben jelentkezett a Neumann János Egyetem kecskeméti intézményébe. Jelentkezéséhez csatolt egy, a Budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola által kiállított érettségi bizonyítványt is, ezzel igazolva, hogy az egyetem által biztosított temetkezési szolgáltatói képzés feltételeinek megfelel.

A Siófoki Rendőrkapitányság a lap birtokába jutott határozata szerint viszont „a Bartos által ismeretlen körülmények között szerzett és általa felhasznált érettségi bizonyítvány nem volt valódi, a kiállítóként megjelölt iskola azt nem állította ki, így az hamis adatokat tartalmazott.” Miután a nyomozás irányításával és az esetleges vádképviselettel kapcsolatos jogkörök 2022 decemberében átkerültek a Kecskeméti Járási Ügyészséghez, így ott érdeklődött a lap az ügyről.

Kövecs Máté helyettes sajtószóvivő válaszában azt írta, a nyomozást a Siófoki Rendőrkapitányság 2022. december 6. napján meghozott határozatával – mivel a cselekmény büntethetősége 2007-ben elévült – megszüntette. A határozat ellen panaszt nem jelentettek be, így az véglegessé vált. Ugyanakkor a Siófoki Rendőrkapitányság 2022-ben lefoglalta a hamis érettségi bizonyítványt, melynek elkobzását 2024 áprilisában indítványozta a Kecskeméti Járási Ügyészség. A Kecskeméti Járásbíróság május 2-án el is rendelte a dokumentum elkobzását, a határozat május 22-én véglegessé vált. Az elkobzást követően megsemmisíthetik a hamis érettségi igazolványt.

(Kiemelt képünk illusztráció.  Fotó: 168.hu Archív/Merész Márton)

08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.