Brutálisan drága lesz a balatoni nyaralás

Még a tavalyinál és mélyebbre kell nyúlnia a zsebében annak, aki idén is a Balaton partján szeretne nyaralni: van olyan szálloda, ahol a szezonban 30 százalékkal drágábban lehet szobát foglalni, a magánszállások esetében akár 40 százalékos áremelkedésre is lehet számítani. 

2023. március 20., 15:16

Szerző:

A szállás.hu-hoz beérkező előfoglalások 40 százalékos növekedést mutatnak a tavaly időarányosan megtett előfoglalásokhoz képest. Ez nem feltétlenül a vendégek számának növekedését jelzi, sokkal inkább azt, hogy idén előbb kezdték lefoglalni a nyári időpontokat az emberek. Jelenleg a legnépszerűbbek az apartmanok, ezután az vendégházak és a hotelek következnek. Általános trend, hogy minél távolabb vagyunk a nyártól, annál inkább a kedvezőbb árú non-hotel szálláshelyek fogynak jobban. 

Kelemen Lili, a Szállás.hu marketing menedzsere elmondta, hogy nyári foglalásaik harmada a Balaton térségébe szól, ahol átlagosan 13 ezer forint egy éjszaka egy főnek.

Ez 4,9 százalékos drágulás a tavalyi árakhoz képest. Az arány azonban településenként, szállástípusonként és konkrét szálláshelyenként is elég eltérő lehet.

A Balaton Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás szerint a magán és egyéb szállások körében nem olyan biztos, hogy mindenki emelni fog az árakon. „Sokan egyébként a korábbi években már forint-euró árfolyamhoz kötötték az áraikat, még ha nem is hivatalosan. A szolgáltatóknál valószínűleg készülnek már a különféle számítások, amelyek megmutatják, hol van az a szint, ahol még megtérül a kiadás, és mekkora összeggel érdemes vagy szükséges még emelni az árakat” – tette hozzá, és kiemelte: abban biztos, hogy lesz változás, és csökkenésre az jelenlegi folyamatokat tekintve nem lehet számítani.

Dr. Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke azonban úgy véli, hogy nem lesz ritka akár 30-40 százalékos áremelés sem a magánszállások esetében. Ebben a szektorban még nem indult el a foglalási roham, ennek legfőbb oka, hogy a háború közelsége miatt a külföldi turisták, ha jönnek is, Budapesten megállnak.
(Pénzcentrum)

(Kiemelt képünk: Vízibicikli a balatonlellei part közelében 2020. július 10-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs)