Pénzért juthatnak be a Club Aligába az istentiszteletre érkezők

A polgármester a gyaloglást ajánlja, a tulajdonos egyházi igazolást kér az ingyen behajtás fejében.

2023. augusztus 7., 10:49

Szerző:

„Nemrég háromezer forintjába került a családunknak, hogy részt vehessünk a vasárnapi istentiszteleten” – panaszolta a balatonvilágosi képviselő-testület rendkívüli ülésén Irénke néni, aki gyerekkora óta minden nyarat a ma Balatonvilágoshoz tartozó Balatonaligán tölt – tudta meg a nepszava.hu.

„A templom és környéke ugyan a református egyházé, megközelíteni viszont csak a Club Aligán keresztül lehet” – magyarázta a lap helyi informátora.

Az önkormányzattal kötött megállapodás alapján a Club Aligán ingyen át lehet ugyan hajtani, de 15 percnél hosszabb tartózkodás esetén óránként 600 forint a parkolási díj. És hiába mondják a hívők, hogy nem a partra mennek, hanem istentiszteletre, tőlük is elkérik a parkolási díjat. Mivel az istentisztelet általában hosszabb egy óránál, így 1200 forint autónként a parkolási díj.

A lapnak nyilatkozó helyiek szerint az önkormányzat tud a problémáról, ám Takács Károly polgármester csak annyit mondott nekik: hagyják a magasparton az autókat, s sétáljanak le a templomhoz, egészséges is, ráadásul a környezet is gyönyörű.

Amiben elvileg igaza van, ám a partra vezető szerpentin melletti járda használhatatlan, s helyenként már nem is látszik, az autóforgalom viszont jelentős.

A hívők nagy része idős ember, nehézkesen mozognak. Az is előfordult, hogy igazolvánnyal, s ezáltal ingyenes parkolásra jogosító kártyával rendelkező mozgáskorlátozott rokonnal mentek a hívek az istentiszteletre, ám ekkor is fizetniük kellett a parkolásért.

A helyiek azt állítják, a templom melletti parkoló a reformátusoké, ez ingyenes. Az egyháznak szorgalmi joga van a templomhoz vezető útra is, a lelkészek, illetve a kántor ingyen be is hajthat. A hívőknek viszont fizetniük kell.

„A hivatalos egyházi személyek számára a behajtás és a várakozás is ingyenes a két érintett egyház korábbi kérésének megfelelően, ehhez az érintettek megkapták a szükséges beléptetőeszközöket.

Az egyházak mások ingyenes beengedését nem kérték, ám amennyiben az egyházak igazolják, hogy valaki istentiszteletre érkezett vagy azon vett részt, akkor az igazolással rendelkezőknek minden további feltétel nélkül biztosítjuk az ingyenes behajtást és parkolást”

– nyilatkozta a lapnak Balázs Attila, a Pro-Mot Hungária Kft.ügyvezetője.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Club Aliga bejárata Balatonaligán. Fotó forrása: Google Maps)

15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.