Idén már most többen fulladtak bele a Balatonba, mint tavaly egész évben

A legutóbb vasárnap délután fulladt bele a tóba egy testvérpár.

2021. július 26., 19:44

Szerző:

Idén már 13-an vesztették életüket a Balatonban – közölte Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-vel, majd hozzátette: ez a szám magasabb, mint a tavalyi egész évi volt, akkor 8 ember halt meg a tóban. A vezető felhívta a figyelmet arra is, hogy az eddigi halálesetek többsége nagy melegben, partközelben és kis vízben történt. És általában idős emberek lettek rosszul, vagy a nem megfelelő úszástudás és a vízbiztonság hiánya vezetett tragédiához.

A legutóbb vasárnap délután fulladt bele a Balatonba egy testvérpár, a 13 és a 17 éves fiú az alsóbélatelepi strandon fürdőzött matracokkal. Az MTI információi szerint a fiúk a családjukkal már többször fürdőztek a tóban, és valamilyen szinten tudtak úszni. A kapitány az esettel kapcsolatban annyit közölt, többhetes, közigazgatási eljárás keretében zajló vizsgálat fogja kideríteni, mi okozhatta a kettős tragédiát. Szombaton kora este pedig egy 10 éves kislány tűnt el a Balatonban a SUP deszkájával. A balatonföldvári körzeti megbízott a strandtól a part mentén egy kilométerre elsodródva a vízben talált rá a rémült, kimerült gyerekre, akin nem volt mentőmellény.

Horváth László rendkívül fontosnak nevezte, hogy mindenki fogadja meg a vízirendészet – a rendőrség honlapján elérhető – tanácsait, amelyek között a legfontosabb, hogy senki ne menjen egyedül a vízbe, főleg a legmelegebb órákban, amikor egy egyszerű rosszullét is könnyen végzetes lehet.Továbbá elmondta, nagyon fontos a mentőmellény használata is. Emellett kérte, ha bárki bajba jut, vagy bajba jutott embert lát a Balatonban, hívja a 112-es segélyhívót vagy az 1817-es ingyenes vízi segélyhívó számot. A vízirendőrök idén összesen 220 embert mentettek ki a tóból.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Balogh Zoltán / MTI)