Bakondi szerint eddig több mint ötvenezer határsértőt fogtak el idén

Meghaladta az ötvenezret az idén elfogott határsértők száma, az őket segítő embercsempészek közül pedig több mint négyszázan kerültek rendőrkézre – közölte Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

2023. május 25., 10:47

Szerző:

Bakondi elmondta, hogy az illegális bevándorlók immár kizárólag embercsempészek segítségével próbálkozhatnak határsértéssel, sőt azok, akik ezt megpróbálják kikerülni, különböző retorziókra számíthatnak a szervezett bűnözés keretein belül működő embercsempészek részéről.

„Nyilvánvaló, hogy ma már ezt a területet teljes egészében a szervezett bűnözés uralja” – tette hozzá a főtanácsadó, aki új jelenségként említette, hogy a menekültek és az embercsempészek már lőfegyverekkel is rendelkeznek.

Bakondi György kitért arra is, hogy az európai határvédelmi ügynökség (Frontex) jelentése szerint ebben az évben mintegy háromszáz százalékkal nőtt a kontinensre érkező illegális bevándorlók száma. Jelentős részük Líbiából vagy Tunéziából érkezik, és a „Soros-szervezetek” segítségével, különböző hajókon próbálják meg elérni az olasz és a görög partokat – tette hozzá.

A főtanácsadó elmondta: az érintettek nem kapnak világos üzeneteket az uniótól és a célországok kormányaitól, és nem állta ki az idők próbáját az a megállapítás, hogy az európai munkaerőpiacnak szüksége van a bevándorlókra. Jó része ugyanis nem dolgozni akar, hanem segélyekből próbál megélni, ez pedig komoly veszélyt jelent a szociális ellátórendszerre – véli Bakondi.

Jelezte, egyes bevándorlók Franciaországból inkább Angliába települnének át, mivel ott jobbnak tartják a szociális ellátást, magasabb összegű segélyekre számíthatnak. „Sok esetben nagyobb összegű segélyekre számíthatnak, mint amekkora nyugdíjat a helyiek kapnak egy élet munkája után” – hangsúlyozta.

Bakondi a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában felidézte, hogy Magyarországnak 2015 óta 650 milliárd forintjába került az uniós határok védelme, és ennek az EU eddig csupán a töredékét, alig egy százalékát térítette meg.

Hozzátette: ezért is született az a döntés, hogy azok az elfogott embercsempészek, akik szomszédos országok állampolgárai, és akiket a bíróság a szabadságvesztés mellett kitoloncolásra is ítélt, reintegrációs őrizetbe kerülnek. Ez azt jelenti, hogy el kell hagyniuk Magyarország területét, és ha illegálisan visszatérnének, szigorúbb fokozatú büntetés-végrehajtási intézetbe kerülnek.

Mint fogalmazott, ezt az intézkedést sokan félremagyarázzák, holott a cél csupán az, hogy ne a magyar költségvetést terhelje a bűnöző embercsempészek fogva tartásának sokmilliós költsége

(Kiemelt kép: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtó-háttérbeszélgetést tart az illegális bevándorlással kapcsolatban a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2023. január 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Tegnap 21:02

Ráadásul hat egymást követő napot tölthetnénk otthon a karácsonyi héten a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss tervezete szerint. Lenne ugyanakkor három olyan szombat is, amikor dolgozni kellene.

Tegnap 20:46

Halálos motorbaleset történt a fővárosban a Gyáli úton hétfő délután, az utat a Könyves Kálmán körútnál lezárták – tudatta a rendőrség a honlapján.

Novák Katalin részt vett a csíksomlyói búcsún, és látogatásának helyszíneiről folyamatosan beszámolt a közösségi oldalán. A „nem megfelelő nyilvános üzenetek” miatt a román külügy tiltakozott Magyarország bukaresti nagyköveténél. A Sándor-palota szerint a „román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan”.