Bajnai Gordon kilenc mondatban adott útmutatást a választóknak április 8-ra

2018. március 4., 21:29

Szerző:

„Mostanában sokan megállítanak, megkérdeznek: hogyan is szavazzunk április 8-án ebben a zűrzavaros helyzetben Azoknak, akiknek ebben az én véleményem számít, ezt üzenem:

· Egyéniben – hallgass az eszedre

· Pártoknál – hallgass a szívedre

· Semmiképp: Jobbikra, Fideszre”.

A volt kormányfő, aki jelenleg a politikától visszavonultan él, kilenc mondatban fejtette ki Facebook-oldalán a magyarázatát:

  • 1. Azt, hogy Magyarországot ki kormányozza április után – az egyéni körzetek eredménye dönti majd el.
  • 2. Hiába van a Fidesz országosan kisebbségben, ha a változást akaró többség szavazata sok különböző ellenzéki jelölt között szóródik szét.
  • 3. Tehát: akik kormányváltást akarnak, azoknak a mindent eldöntő egyéni képviselőválasztásnál egy, a Fideszénél nagyobb tömbbe kell tömörülniük a szavazatukkal.
  • 4. Ezért az egyéni képviselőjelöltek közül a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavaznunk, arra, akinek várhatóan a legnagyobb esélye van ismertsége, munkája, személyisége és pártháttere - esetleg a körzetben készült közvéleménykutatás - alapján, hogy megelőzze a Fidesz jelöltjét.
  • 5. A képviselőjelölteknél tehát a józan észre hallgatva, akár olyan képviselőre is érdemes szavaznunk, akinek a pártját egyébként nem szívesen választanánk, aki miatt magunkban kompromisszumot kötünk – mert ez dönti el, hogy lesz-e kormányváltás vagy sem.
  • 6. A pártok közötti választás súlya az előbbinél kisebb, ez majd azt dönti el, hogy melyik pártnak milyen befolyása lesz a következő négy évben- a kormánykoalícióban vagy az ellenzéken belül.
  • 7. Ezért itt bátran hallgathatunk a szívünkre: a legszimpatikusabb - vagy legkevésbé ellenszenves- demokratikus ellenzéki pártot válasszuk, ebben nem érdemes taktikáznunk és nem kell kompromisszumot kötnünk.
  • 8. Egy biztos: aki változást akar, semmiképp ne szavazzon a Fideszre:-)
  • 9. És aki nem akar cseberből vederbe kerülni, az az ellenzéki pártok közül ne szavazzon a Jobbikra sem, hiszen, ha az ő politikájuk lenne később meghatározó, az végképp eltávolíthatná Magyarországot az európai fejlődési iránytól.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Joggal merül persze fel a kérdés: honnan tudjuk hát, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt” – teszi fel a kérdést Bajnai Gordon. A volt kormányfő szerint Hódmezővásárhely után, amikor az ország többsége egyértelműen változást akar, döntő felelőssége van az ellenzék pártjainak abban, hogy a Fidesz által nyolc éve felállított választójogi csapdából végre másszanak ki: a beépített pártfinanszírozási érdekeltségek, az ellenzékben való egyéni boldogulási pályák, az egymás közti versengés kárára is akár – kölcsönös visszaléptetések révén a lehető legtöbb egyéni körzetben tegyék egyértelművé, hogy melyik jelölt hordozza leginkább a győzelem esélyét, azaz hogy kire érdemes szavazni helyben a kormány- és korszakváltás reményében.

Ha ezt nem teszik meg, a vereség felelőssége egyértelműen az övék lesz – közösen. Ha megteszik - és erre most vannak biztató jelek – akkor megadják az esélyt választóiknak a változtatásra.