Bagóra megy a NAV

Nyár közepétől, a dohánybetakarítás megindulásával ismét fokozottan ellenőrzi a termelőket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2023. augusztus 12., 09:33

Szerző:

Az ország dohánytermelő területének több mint 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében található – közölte a NAV szombaton. 

A két vármegyében több száz termelőre koncentrál a NAV ebben az időszakban, de a folyamatos kontroll az ország egészére kiterjed. A betakarítások idején kiemelt szerepet kap a dohánylevél feketepiacra juttatásának megakadályozása, a termelőket kockázatelemzések alapján, vagy szúrópróbaszerűen ellenőrzi a hatóság.

A közúti szállítások kontrollja mellett az egyenruhások telephely-ellenőrzéseket is végeznek, a termőterületek monitorozására drónokat is bevetnek.

Azt írták,

alighogy megkezdődött a dohánylevelek betakarítása, a pénzügyőrök egyre-másra értek tetten magánszemélyeket, akik a termőföldeken jogosulatlanul szedték a dohányt. A növényi részeket padlásaikon és tárolóikban szárították, majd pedig feldolgozták.

Az „illegális gyűjtögetőknek” a jövedéki eljárás és milliós nagyságrendű bírság megfizetése mellett lopás miatt kirótt szankcióval is számolniuk kell – jelezték.

(Kiemelt képünk illusztráció: szárított dohánylevelek egy farmon Jemberben, Kelet-Jáva tartományban, Indonéziában 2023. augusztus 9-én. Fotó: Garry Lotulung/NurPhoto via AFP)