19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Az uniós rendkívüli segély harmada az egészségügyre megy

A többit oktatásra és környezetbarát közlekedésre fordítaná az állam. 

2021. május 14., 18:56

Szerző:

Egészségügyre, oktatásra és környezetbarát közlekedésre fordítaná a legtöbb pénzt Magyarország az uniós helyreállítási alapból, és csak azokat a forrásokat hívná le, amelyeket nem kell visszafizetni - írta a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet, az Európai Bizottságnak két hónapja van arra, hogy értékelje a magyar kormány által benyújtott tervet, amely alapján Magyarország felhasználná a helyreállítási és ellenálló képességi eszköz forrásait. A vissza nem térítendő támogatásból és hitelből álló uniós alap azért jött létre, hogy segítsen mérsékelni a tagállamokban a koronavírus-járvány társadalmi és gazdasági következményeit.

A magyar terv fő eleme az egészségügyi rendszer fejlesztése, erre a források 34,1 százalékát fordítaná a kormány. Olyan beruházások, megoldások valósíthatók meg, amelyek hozzájárulnak az egészségben eltöltött évek meghosszabbításához, a betegutak lerövidítéséhez. Környezetbarát közlekedés megvalósítására a keret 25 százalékát, az oktatási rendszerek fejlesztésére a 20,4 százalékát költenék el. A keret többi részét a körforgásos gazdaság kialakításának elősegítésére, továbbá a legelmaradottabb települések felzárkóztatásának gyorsítására fordítanák.

A kormány a hitelkeretet egyelőre nem kívánja felhasználni - ahogy a tagállamok többsége sem -, erre 2023-ig van lehetőség.

A cikkben kitérnek arra is, hogy a helyreállítási alap mellett a jelenlegi hétéves uniós költségvetési ciklusban - 2018-as áron számítva - több mint tízezer milliárd forint uniós pénz áll rendelkezésre a kohéziós forrásoktól az agrártámogatásokig.

(Kiemelt képünk illusztráció: Oltásra érkezők a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján Kecskeméten 2021. május 5-én. Fotó: MTI | Bús Csaba)