Az új árfigyelő rendszertől várja a kormány az infláció csökkentését

Árfigyelő rendszert hoz létre a magyar kormány, amelynek feladata egy olyan adatbázis létrehozása, amely segítségével az állampolgárok összehasonlíthatják a fogyasztói árakat. 

2023. május 9., 10:54

Szerző:

Márciusban jelentette be a kormány a július 1-én induló árfigyelő rendszer létrehozását, amely terveik szerint csökkenteni tudja az inflációt, mivel olyan adatbázist tesz nyilvánossá, amely lehetővé teszi a fogyasztói árak összehasonlítását, ezzel megakadályozza a túlárazást, erősíti az átláthatóságot a Gazdasági Minisztérium szerint. 

Ennek szabályozása alapján adatszolgáltatásra kötelezett az a kereskedő, amelynek konszolidált nettó árbevétele meghaladja az évi százmilliárd forintot, ilyen például az Aldi, Lidl, Spar, Penny és egyéb üzletláncok. A rendszer kezdetben több mint hatvan termékkategóriában szereplő élelmiszer árait fogja tartalmazni, amleyeket napi szinten kötelesek frissíteni. Az elektronikus árfigyelő adatbázist a Gazdasági Versenyhivatal működteti.

A kormány azzal számol, hogy a nyáron drasztikusan csökkenni fog az infláció, év végére pedig tíz százalék alá csökken többek között ennek a rendszernek a segítségével. A Telex szerint erre minimális az esély.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: OLIVER BERG/DPA/AFP)

 

 

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.