Az ügyészség szerint nem követtek el bűncselekményt a mentősök Csenyétén

Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény azon mentősök ügyében, akik rendőri kíséret nélkül nem voltak hajlandóak behajtani Csenyétére egy haldokló férfihoz, aki később életét vesztette.

2022. május 9., 15:52

Szerző:

Az ügy még 2020. január 25-én történt Csenyétén, amikor két mentős rendőri kíséret nélkül nem volt hajlandó behajtani a faluba, ahová egy 49 éves, haldokló férfihoz hívták őket – írja a Telex

Az ügyészség szerint, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult eljárás a két mentős ellen az Encsi Rendőrkapitányságon, de az az Encsi Járási Ügyészség idén április 13-án bűncselekmény hiányában az eljárás megszüntetéséről döntött.

Az ügy komoly botrányt kavart, a csenyétei Kótai Győző ugyanis úgy halt meg, hogy egy mentőautó a házától néhány száz méterre várakozott. A mentősök elmondásuk szerint azért nem hajtottak be a faluba, mert a haldokló hozzátartozói többször megfenyegették a mentők telefonügyeletesét, amiért szerintük nem ért ki időben a rohamkocsi.

Kótai Győző egy szombati napon este a kádban ülve lett rosszul, leállt a légzése, és pulzusa sem volt kitapintható. Hozzátartozói 19 óra 9 perckor hívták fel a mentőket, és a családtagok híváslistája alapján 12 percig beszéltek a diszpécserrel, aki telefonon irányította az újraélesztést, és biztosította a rokonokat, hogy a Csenyététől kb. 10 kilométerre lévő Krasznokvajdáról és a 21 kilométerre lévő Encsről is elindítottak egy-egy mentőautót.

Kiss István, a falu polgármestere korábban az Indexnek elmondta, hogy több falusi egymástól függetlenül újra és újra, egyre idegesebben felhívta a 112-t, és nem kizárt, hogy valóban megfenyegették a diszpécsert. „Ha voltak is ilyen fenyegetőzések, azért elnézést kérnek” – mondta a polgármester az Indexnek még 2020-ban.

Kiss 19 óra 21-kor maga is felhívta a mentőket, és három percet beszélt velük. A polgármester a falu határában várakozó mentősökkel is találkozott, és bekísérte volna őket a faluba, a mentősök azonban azt mondták, „felsőbb utasításra” nem mehetnek tovább, meg kell várniuk a rendőröket. Kiss nem sokkal fél 8 után Kótaiék házához hajtott, és mivel ő tudta, hogy vár egy mentőautó a falu határában, az eszméletlen férfit autóval a mentőhöz szállította. „Pont akkor ért oda a másik mentőautó és nagyjából 15 perc múlva két rendőrautó is” − állította a polgármester.

A mentőszolgálat akkor azt mondta, kollégáikat annyira megviselte a „veszélyeztetettség”, hogy a szolgálatukat sem tudták folytatni, a történteket pedig pszichológus segítségével dolgozhatják fel.

Csenyéte az ország egyik legszegényebb települése, a faluról az a hír járja, hogy a helyiek néha be sem engedik a faluba azokat, akik nem odavalósiak. Nem Kótai Győző 2020-as halála volt az első eset, amikor a csenyéteiek mulasztással vádolták meg a mentősöket.

(Kiemelt kép: Fotó: 168.hu / Dimény András)