Az SZFE átalakítása nem ütközött Alaptörvénybe

Az Alkotmánybíróság döntése szerint nem sértette a jogbiztonság elvét az SZFE modellváltása. 

2023. december 15., 20:44

Szerző:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatóinak, hallgatóinak valamint a hallgatói önkormányzatának panaszát az Alkotmánybíróság elutasította – írta  meg a 444.hu.

2020-ban megfogalmazott panaszuk szerint a törvény sérti: 

 A 2020 októberében megfogalmazott panasz szerint a törvény sérti:

– a jogbiztonság elvét, mert a törvény nem biztosított elég időt az egyetemnek a modellváltásból fakadó feladatok ellátására;

– a diszkrimináció tilalmát, mert vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan megkülönböztetve a Színház és Filmművészeti Egyetemet;

– a véleménynyilvánítás szabadságát, amely védi az egyetem oktatók jogát, hogy kifejtsék véleményüket;

– és az Alaptörvény 10. cikkébe foglalt tanszabadságot és autonómiát.

 

Bár az Alkotmánybíróság kimondja, hogy az átállásra fordítható idő rövid volt, de ebből mégsem származott akkora hátrány, hogy az Alaptörvényt sértsen. Az intézmény működése folyamatos volt és az egyetem a jogszabályváltozásból adódó kötelezettségeit ellátta.


„Így, bár kétségtelenül felmerült igazolható nehézség a jogszabály végrehajtását illetően, az nem volt teljesíthetetlen” – írta meg az Alkotmánybíróság határozatában. 

A Vas utcában található egyetemi épület az Orbán-korszak kiemelkedő ellenállási szimbóluma lett. A „modellváltás” ellen tüntetők innen szervezték akcióikat. Az is megtörtént, hogy Dr. Szarka Gábort, az SZFE frissen kinevezett kancellárját nem engedték be az épületbe, ami példátlan volt a Fidesz-rendszer regnálása óta.

(Kiemelt képünk: SzFE hallgatója a Vas utcai épületben. Fotó: Merész Márton)