Az óvodák és az iskolák nyitásának elhalasztását kéri a Magyar Orvosok Szakszervezete

Azt kérik, hogy a jelenléti oktatás csak a pedagógusok és az oktatásban dolgozók második oltása, valamint a védettség kialakulása után kezdődjön meg.

2021. április 15., 17:20

Szerző:

Nyílt levelet írt a miniszterelnökhöz a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöksége, amelyben arra kérik Orbán Viktort, hogy a kormány halassza el a nyitást az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban tanulók számára – írja a hvg.hu.

A miniszterelnök szerdán jelentette be az újabb enyhítéseket, valamint azt is, hogy április 19-én kinyitják az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait. A felső tagozatosok számára marad a digitális oktatás.

A szakszervezet szerint a járványhelyzet jelenleg a járványügyi szakértők és az egészségügyi dolgozók szerint sem teszi lehetővé a korlátozások ilyen mértékű további enyhítését. Megjegyezték, hogy a brit variáns által okozott betegség a fiatalok esetében sokszor súlyos lefolyást eredményezett, a poszt-covid szindróma pedig akár egész életre szóló egészségkárosodást okozhat.

A szakszervezet szerint az óvodás és alsós általános iskolás gyermekek esetében szinte lehetetlen betartatni a távolságtartás, így akár egyetlen gyerek is megfertőzhet egy egész csoportot. A miniszterelnöktől azt kérik, hogy a jelenléti oktatás csak a pedagógusok és az oktatásban dolgozók második oltása, valamint a védettség kialakulása után kezdődjön meg ismét, továbbá, hogy az állam vállalja át az otthon maradó szülők bérköltségeit.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.