Az ország egyik legjobb gimnáziumának pedagógusai is tiltakoznak

A pedagógusok tiltakozását a szülők és a diákok is támogatják. 

2022. szeptember 26., 11:09

Szerző:

„Minél kevésbé merünk kiállni, annál kevesebb esély van a változásra” – jelentette ki Ujlaki Tibor, az élőláncos tiltakozás szervezője. A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanára hangsúlyozta, hogy az alacsony fizetés csak a problémahalmaz egy része, emellett nagyobb szakmai szabadságot és önálló oktatásügyi minisztériumot szeretnének, írja az Index. 

Tanárok, diákok és szülők gyűltek össze hétfő reggel a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium előtt. A jelenlévők egy élőláncot alakítottak, hogy ezzel üzenjék meg a kormánynak: sürgős változásra van szükség az oktatásban.

„Szeretnénk, ha komolyan vennének bennünket”

– mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Facebook-oldalára feltöltött élővideóban Ujlaki Tibor, az esemény szervezője.

A gimnázium azt mondta, hogy a pedagógusbérek rendezése mellett további intézkedésekre van szükség, szabad tankönyvválasztást, a Nemzeti Alaptanterv újragondolását, az iskolák állapotának rendbetételét, valódi párbeszédet, és önálló oktatási minisztériumot követelnek.

„Minél kevésbé merünk kiállni, annál kevesebb esély van a változásra” – emelte ki Ujlaki Tibor, aki beszélt arról is, hogy a jövőben más eszközöket is bevetnek a változás reményében, az intézmény tanárai közül többen csatlakoznak majd az október 5-re meghirdetett munkabeszüntetéshez.

(Kiemelt kép: A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium épülete a Józsefvárosban, a Horváth Mihály téren. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)