Az orosz szankciók ellenére sem lehet tudni, hogy mi lesz a paksi atomerőmű bővítésével

Brüsszel egyelőre Ukrajnával foglalkozik. 

2022. március 1., 10:40

Szerző:

Vasárnap délután, a közmédiának adott interjúban jelentette be Orbán Viktor azt, hogy szerinte az Oroszország elleni szankciók dacára is folytatni kell a Paks 2 beruházást. Jávor Benedek, volt EP-képviselő, aki lényegében az orosz-magyar szerződés megkötése óta tiltakozik a beruházás ellen, úgy látja, hogy a paksi beruházás már lényegében megbukott – írja az Euronews.

„Hogy az Ukrajna elleni orosz agresszióval a Paks2 projektnek vége, az mára a kormány számára is nyilvánvaló kell, hogy legyen”

– mondta Jávor. 

Az Euronews megkérdezte az Európai Bizottságot arról, hogy a szankciók és az orosz-európai feszültség fényében hogyan viszonyulnak Brüsszelben ahhoz, hogy orosz nukleáris reaktorok épüljenek az Európai Unió területén. „Attól tartok, ezt a különleges kérdést most nem tudom megválaszolni, azonban azt látjuk, hogy az Oroszországgal folytatott kapcsolataink lényege épp az ellenkező irányba tart” – válaszolta Eric Mamer bizottsági szóvivő. Hozzátette, jelenleg egy azonnali válságra, Ukrajna megtámadására próbál választ adni az Európai Unió és nem zárta ki azt, hogy később normalizálódik a helyzet.

„Jelenleg azonban arra koncentrálunk, hogy Ukrajnát támogassuk és elhárítsuk az inváziót”

– tette hozzá a bizottsági szóvivő. 

A Népszava által közölt részletek szerint ugyanis a parlament azt szeretné, ha egyik fél sem fektethetne be a jövőben a másik területén. Vagyis kvázi tilalom alá esne a paksi beruházás is. Igaz, az Európai Parlament állásfoglalásának nem lesz jogilag kötelező érvénye a tagállamok felé, vagyis az csak egy ajánlás marad.

(Kiemelt képünk: Munkába járó dolgozókat műszakváltás után haza szállító autóbuszok a Paksi Atomerőmű kijáratánál. Mögöttük a 3-4-es blokk épülete. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)