Az orbáni lázálom nélkül is hétmillió alá fogyhat a magyar

Magyarország népessége folyamatosan csökken, Orbán Viktor ennek ellenére nem kér a bevándorlókból. A Központi Statisztikai Hivataltól azt szerettük volna megtudni, hogyan alakul hazánk lakosságszáma, ha a prognózisból „kihúzzuk” a bevándorlókat. Ilyen számítás sajnos nem készült, ám a helyette elérhető, jóval optimistább előrejelzések is lelombozóak.

2014. szeptember 2., 10:39

Szerző:

  • „Az unión kívülről érkező bevándorlást azonban le kell állítani, jelentősen le kell fékezni.”
  • „Itt egy kőkemény, a bevándorlást legkevésbé sem támogató hatósági és belpolitikát fogunk folytatni a jövőben is.”


Ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket hangoztat a miniszterelnök – az utóbbi időben egyre határozottabban. Orbán szerint „a liberális felfogású országok” támogatják a bevándorlást, sőt lassan az illegális migrációt is. A KSH-tól azt szerettük volna megtudni, hogy ha varázsütésre teljesülne a miniszterelnök elképzelése, és falat emelnénk a külföldi bevándorlók ellen, hogyan alakulna Magyarország lakosságszáma a következő évtizedekben.

A statisztikai hivataltól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „a vándorlásra vonatkozó speciális feltételezést figyelembe véve pillanatnyilag nem állnak rendelkezésre” az általunk kért adatok. Mint írták, térítés ellenében el tudják készíteni, ez azonban hosszabb időt vesz igénybe, hiszen egy új előreszámítási változatot kell kidolgozniuk. Nem igényeltük, helyette inkább megnéztük a már elkészült – így a migrációval is számoló – számításokat.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete által készített előrejelzés három feltevést fogalmaz meg, amelyek közül az alapváltozat a legvalószínűbbnek tartott jövőbeli változást mutatja. Az „alacsony”, illetve „magas” változatok a változásnak az előreszámítás készítésének időpontjában elképzelhető határait jelölik ki.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Magyarország népessége 2060-ra 7 922 289 fő lesz, és még a magas változat, azaz a legoptimistább számítás szerint is csupán 8 592 639 fő a várható lakosságszám. Ha a legpesszimistább jövőképpel kalkulálunk, akkor Magyarország lakossága 2060-ra (bevándorlókkal együtt!) nem egész hétmillió (6 917 758) fő lesz.

Tegnap 14:31

A pedagógus teljesítményértékelést először 2024. szeptember 1-je és 2025. június 30-a közötti időszakra kell elvégezni, amelynek eredményeként a munkáltatók 2025. szeptember 1-jével állapíthatnak meg módosított illetményt. Értékelik azt is, mennyire megbízható a munkavégzés, a pedagógus betartja-e a határidőket, illetve „szabály- és normakövető”, valamint etikus magatartást tanúsít-e, megfelelően motivált, elkötelezett-e.