Az Orbán-kormány átverte az egészségügyi dolgozók jó részét, a 12 százalékos béremelés ellenére sem vihetnek haza több pénzt

2017. december 5., 17:27

Szerző:

Szemfényvesztés volt az Orbán-kormány ígérete a 12 százalékos béremelésről az egészségügyben, a területen dolgozók jó része legalábbis meglepődve tapasztalhatta, hogy a béremelés első hónapjában, decemberben fillérre pontosan ugyanannyit visz haza, mint amennyit novemberben vitt – derül ki a 444 cikkéből. 

Az Orbán-kormány két trükkel is átverte az érintett egészségügyi dolgozókat az ügyben. Az első az volt, amikor az egészségügyben bevezették egy garantált bérminimumot, amelyet a  szakmunkások bérminimumához igazítottak. Ez 161 ezer forint, amelyet az egészségügyiek jó részének a fizetése nem ér el, az Orbán-kormány pedig nem felemelte a bérüket, hanem kiegészítést adott, amellyel pótolta a fizetésük és az ezt messze meghaladó garantált bérminimum közötti rést.

Erre építette az Orbán-kormány a második trükköt. Bár a 12 százalékos béremelésnél emelték a fizetéseket, ami az egészségügyi dolgozók jó részét illeti, a bérminimumot ez sok esetben még így sem éri el. Mindössze annyi történik – hívja fel a figyelmet a 444 –, hogy pótolják a fizetéseket, csak most már kisebb mértékben, mint eddig. Így azok az egészségügyi dolgozók, akiknek a fizetése még így sem éri el a bérminimumot, pont ugyanannyit visznek haza decemberben is, mint novemberben kaptak.

A portál megszólaltat egy műtőssegédet, aki szerint az Orbán-kormány az egésszel csak azt akarja, hogy az emberek azt higgyék, rendezik az egészségügyi dolgozók fizetését. Van ígéret egyébként egy nyolcszázalékos jövő évi béremelésre is, de ez sok egészségügyi dolgozó számára ugyanazt fogja jelenteni, mint most a 12 százalékos béremelés esetében.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.