Az ombudsman szerint a sztrájk nem alapvető jogi eszköz, és veszélyezteti a gyermekjogokat - UPDATE: Helyreigazítás

Meglátásukban az akció alkalmas arra, hogy hozzájáruljon a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelménye, illetve az érintett gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga sérelmének közvetlen veszélyéhez, illetve sérelméhez.

2023. szeptember 26., 07:48

Szerző:

Civil szervezet fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához (AJBH), hogy foglaljanak állást a péceli óvodák tavaly október 21-én egynapos bezárása kapcsán – sztrájkoltak a pedagógusok

Az AJBH úgy látja, az akciót a péceli önkormányzat tudomásul vette, alkalmas arra, hogy hozzájáruljon a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelménye, illetve az érintett gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga sérelmének közvetlen veszélyéhez, illetve sérelméhez 

– írja az economx.

A hivatal emlékeztetett arra, hogy a gyermek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogát az alaptörvény rögzíti. E védelemre és gondoskodásra a gyermek mindenkivel szemben igényt tarthat. Így a gyermek szülei, családja, az állam és a társadalom valamennyi tagja köteles a gyermek jogait tiszteletben tartani – szögezték le.

Az ombudsman szerint az alkotmányos jogok érvényesítésére kizárólag jogállami keretek között, alkotmányosan garantált és jogszerű formában kerülhet sor, míg „a polgári engedetlenség nem a munkabeszüntetés törvényes eszköze, hanem az alkotmányos kereteken kívül zajló olyan ellenállás, amely az elérni kívánt cél érdekében vállaltan jogellenes”. És mivel a gyermeki jogok érvényesülését veszélyezteti, még szigorúbb megítélés alá kell, hogy essenek.

Az alapvető jogok biztosa szerint a munkajogi következmények kilátásba helyezése mellett a dolgozók figyelmét arra is fel kellett volna hívni dokumentáltan, hogy a tervezettmunkabeszüntetés jogellenes, a munkabeszüntetéshez való jogukat kizárólag a sztrájktörvény keretei között gyakorolhatják jogszerűen – tették hozzá.

Frissítés! Helyreigazítás

Valótlanul állítottuk a fenti cikkben 2023.09.26-án, 07:48-kor, hogy az alapvető jogok biztosának 2023. szeptember 25-én kiadott közleménye szerint a sztrájk nem alapvető jogi eszköz, és veszélyezteti a gyermekjogokat.

A valóság ezzel szemben az, hogy a közleményben megfogalmazottak szerint a pedagógusok polgári engedetlensége – amely nem a munkabeszüntetés törvényes eszköze –, valamint annak tudomásulvétele az érintett gyermekek jogaival kapcsolatosan visszásságot idézhet elő.

Valótlanul állítottuk továbbá, hogy meglátásukban az akció alkalmas arra, hogy hozzájáruljon a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelménye, illetve az érintett gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga sérelmének közvetlen veszélyéhez, illetve sérelméhez.

A valóság ezzel szemben az, hogy a közleményben megfogalmazottak szerint a péceli óvodapedagógusok 2022. október 21. napján tartott polgári engedetlenségi akciója, valamint annak a Péceli Önkormányzat általi tudomásulvétele alkalmas arra, hogy a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelménye, illetve az érintett gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga sérelmének közvetlen veszélyéhez, illetve sérelméhez hozzájáruljon.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)