Igazolta a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás tényét a videó alapján az ombudsmani vizsgálat

Az elkövetők azonban nem azonosíthatóak a 168 Óra által átnézett jelentés szerint. A minisztérium eközben azt állítja, hogy a bántalmazást tanúsító felvételek sem biztos, hogy léteznek.

2019. április 15., 18:27

Szerző: Bíró Veronika

Az alapvető jogok biztosa bejelentés nélküli ellenőrzést tartott a mozsgói szociális otthonban, miután egy bejelentő arról értesítette az ombudsmant, hogy borzalmas állapotok vannak a Baranya megyei intézményben. A panaszos állítása szerint súlyos, megalázó bántalmazás tapasztalható a fogyatékossággal élő embereket ellátó otthonban, amelyet több videófelvétellel támasztották alá. Feldolgoztuk a vizsgálatról készített teljes ombudsmani jelentést.

A bejelentő a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet volt egy panaszos nyomán, aki viszont az eljárásban anonim maradt. A civil szervezet által tett jelzés az ombudsman szerint olyan súlyos események, cselekedetek gyanúját vetette fel, amelyek mind a nemzetközi jog, mind az Alaptörvény által deklarált kínzás és embertelen, megalázó bánásmód tilalmába ütköznek.

A jelentés szerint az egyik videón az ágyában fekvő, védekezésre képtelen, mentális fogyatékossággal élő ember ütlegelése látható. Egy másik felvételen párbeszéd hallható arról, hogy korábban hogyan ütlegeltek egy bentlakót, miközben ütések és kiáltozások is hallhatóak. Egy fürdetés közben készült felvételen pedig egy fehér köpenyes dolgozó fürdet egy férfit, akit többször megüt, míg ugyanabban a helyiségben egy női ellátott várakozik anyaszült meztelenül. A bejelentő szerint előfordul, hogy fürdetés előtt a gondozottakat seprűvel söprik le, majd egyetlen szivaccsal mosdatják őket.

A TASZ a 168 Órának elmondta, hogy arról nincs információ, mikor készültek a felvételek.

Az ombudsmani hivatal munkatársai a mozsgói intézményben 2018 augusztusában tartottak helyszíni szemlét, látogatásukkor 132 főt gondoztak ott. Az alapvető jogok biztosa helyszíni vizsgálata sem cáfolni, sem alátámasztani nem tudta, hogy történt-e súlyos bántalmazás az otthonban. Székely László ombudsman viszont problémákat tárt fel a nagylétszámú intézmény működése kapcsán.

A mozsgói otthon 1960-ban kezdte meg működését, jelenleg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működik a Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény bentlakásos otthonaként, három másik otthonnal együtt. A telephelyeken fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek és szenvedélybetegek ellátását és gondozását végzik. A mozsgói az egykori Biedermann-kastélyban működik, összesen 133 férőhellyel, tavaly május óta idősek otthona szolgáltatást is teljesítenek.

Fotó: MTI/Kallos Bea

A bejelentő sérelmezte, hogy az otthonban az ágyakon nincs rendes betét, a lakók a lemezeken alszanak. Azt írták, hogy a gondozottakat fürdetésekor, nőket és férfiakat vegyesen meztelenre vetkőztetve egy seprűvel lesöpörnek, majd egyetlen szivaccsal lemosdatnak, a többiek addig meztelenül a folyosón várakoznak. A panaszos szerint alig van fogkefe, azt is lyukas zacskóba dobva a mosógépben mosnak ki, nincs elég kézfertőtlenítő, két borotva jut 60 férfira. A panaszos a bejelentőnek azt állította, hogy rendszeres a félrenyeléses fulladás, mert étkezésnél csak 1–2 gondozó tud jelen lenni, és emiatt több fulladásos haláleset is történt. A gyógyszerezés szabálytalanságát is kifogásolták, a panaszos állítása szerint a gyógyszerek elcserélése miatt több esetben fordult elő akut életveszélyes állapot.

Ezeket az állításokat azonban az intézményben tartott ellenőrzések nem támasztották alá. Több fenntartói vizsgálat volt az elmúlt években az otthonban, de a gyógyszerelési gyakorlatot is rendben találták, fulladásos esetet sehol nem említettek. Az ellenőrzések szerint kulturált a környezet, az épületek akadálymentesek, tiszták.

Az ombudsmani hivatal helyszíni vizsgálatán otthonos, rendezett szobákat találtak. Csoportos és egyéni foglalkozásokat, programokat szerveznek a gondozottaknak, társastánc is működik az otthonban. Gyógyszerelés naponta, két gyógyszerelő nővérrel történik, étkezéskor gondozói felügyelettel osztják ki a gyógyszereket. A gondozók segítenek azoknak, akik nem tudnak egyedül táplálkozni. Az intézményvezető szerint az agresszió nem jellemző az intézményben sem a lakók között, sem az ápolók részéről.

A vizsgálat megállapította azonban, hogy kifogásolható az a gyakorlat, hogy egyes foglalkozásokat a nagyobb alapterületű lakószobákban tartják. Van az intézményben intimszoba ugyan, de a látogatáskor két olyan lakót helyeztek el ott, akiknek a szobáját beázás miatt éppen felújították. Az ellátottaknak így nincs lehetőségük egyedül lenni, ez pedig felveti a magánszférához való jog sérelmét.

A vizsgálat megállapította, hogy a vizesblokkok állapota változó, nem akadálymentesek, az ajtók néhol szűkek. Nincs vécépapír, szappan, nem volt mindenhol meleg víz. Csak két szivacsot találtak az egyik fürdőhelyiségben. Ezt használják a lefürdetéshez, de állításuk szerint fertőtlenítik. Van olyan lakó, aki rendelkezik sajáttal.

A videón látottak kimerítik a megalázó bánásmód tilalmát a jelentés szerint. A bántalmazás ténye nem zárható ki, de az ombudsmani vizsgálat sajátos eszközeivel bizonyítani azt nem lehet.

Az ombudsmani hivatal munkatársai beazonosították a felvételeken látható fürdőszobát és lakószobát, ahol a felvételek készültek, a bántalmazó személyeket viszont nem tudták azonosítani.

A biztosi hivatal nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, feladata a rendszerszintű hibák feltárása, a sérelmek kivizsgálása és a visszásságok nyilvánosságra hozatala.

Mivel a panaszos anonim maradt, és az ügy résztvevőit nem sikerült azonosítani, az ombudsman nem tehetett a rendőrségen feljelentést. Ha a TASZ tett volna feljelentést, a panaszos nem maradhatott volna anonim.

Az alapjogi biztos ezért felkérte az intézményvezetőt, hogy vizsgálja ki, történt-e bántalmazás, ha igen, gondoskodjon annak azonnali megszüntetéséről, az elkövető felelősségre vonásáról. Emellett felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy fordítson kiemelt figyelmet a szociális intézmények működési feltételeinek garanciáira.

Ma délután az Emmi bejelentette, hogy megalapozatlanok a mozsgói otthonról megjelent állítások az eddig lefolytatott vizsgálatok alapján. Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár közölte, hogy a tárca feljelentést tett az ügyben, mivel a felvételeket a bejelentő semmilyen hatóságnak nem adta át, létezéséről és valóságtartalmáról semmilyen információ nincsen.

Az MTI tudósítása nem említi, hogy a sajtótájékoztatón elhangzott-e az ombudsmani vizsgálat, illetve az, hogy a hivatal munkatársai felismerték a felvételeken látható helyiségeket.

Kérdéseinket elküldtük a minisztériumnak, az SZGYF-nek és az intézmény vezetőjének. Ha választ kapunk, közzétesszük.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.