Az oltást elutasító, felfüggesztett tanárok mellett tüntettek

A PDSZ felmérései szerint a pedagógusok 10 százaléka utasítja el az oltást, akár 4-5 ezer pedagógus is kieshet az oktatási rendszerből.​

2021. december 18., 20:02

Szerző:

Több mint ötven autóval zárták le a demonstrálók a Devecserbe vezető főút egyik sávját ezzel lassítva a forgalmat – írja az ATV. A résztvevők az ellen tiltakoztak, hogy a kormány döntése értelmében azok a tanárok, akik a munkavégzés feltételeként december 15-éig nem vették fel az oltást, nem taníthatnak tovább.

A pedagógusok szerint felháborító, hogy így egyébként egészséges, szorgalmas és kiváló szakembereket tesznek az utcára. Miközben már így is legalább 2 ezer tanár hiányzik a rendszerből.

Ferenczi Gábor, Devecser független polgármestere ezzel kapcsolatban elmondta az ATV Híradójának: „Fizetés nélküli szabadságra küldik őket, megalázzák őket, tulajdonképpen semmibe veszik a jogaikat a gyermekek tanulásához való joga is sérül, ráadásul a félévi zárás előtt teszik és ha ezt vezetik akkor komoly kétség merül fel hogy hogyan oldja meg az intézmény a hiányzó óráknak a pótlását, az amúgy is túlterhelt tanárokkal.”

Hiába kérdezte stábunk a demonstráló tanárokat a kialakult helyzetről, egyikük sem mert nyilatkozni, mert ezt a helyi tankerületi vezető megtiltotta nekik. Aki mégis szoba áll a sajtóval annak azonnali hatállyal megszüntetik a munkaviszonyát.

A gyerekek is kiállnak a tanáraik mellett, van aki azt mondta: inkább iskolába sem menne, ha nem taníthatna többet az intézményben az osztályfőnöke.

A PDSZ felmérései szerint nagyjából a pedagógusok 10 százaléka utasítja el az oltást, ami azt jelenti, hogy ha a jövőben is megmarad az ágazatban a kötelező vakcinafelvétel, akár 4-5 ezer pedagógus is kieshet az oktatási rendszerből.​

(Kiemelt képünk illusztráció. Diákok a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án. Mostantól a pedagógusok lehetőséget kaptak, hogy felzárkóztató órákon tanítsák az iskolában azokat a diákokat, akik a digitális oktatás ideje alatt ennek szükségét érzik. MTI/Balázs Attila)

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.