Az olaszliszkai lincselő az ügyvédjével azt vizsgálja, hogy megtarthatja-e az áldozat családjának megítélt ötmilliós kártérítést

2019. április 3., 09:01

Szerző:

Bors információi szerint az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, ifjabb H. Dezső ügyvédjével azt vizsgálja, hogy elévült-e a kártérítési követelés.

Szögi Lajost 2006. október 15-én verték halálra a lányai szeme láttára Olaszliszkán. A lincselés után 46 millió forint kártérítést ítéltek meg az áldozat családjának, amit az elítélteknek kell megfizetniük. A család eddig ebből semmit nem kapott.

Szögi Lajos emlékműve Olaszliszkán
Fotó: Fotó: Wikimedia Commons / Derzsi Elekes Andor

Ifjabb H. Dezső ugyanis a rossz börtönkörülmények miatt viszont ötmillió forintos kártalanítást kap a magyar államtól. A végrehajtó zárolta az összeget, így a férfi nem jutott még hozzá a pénzhez. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke, Schadl György azt nyilatkozta, hogy a végrehajtó január­ban követelésfoglalással élt, amit elküldött az Igazságügyi Mi­nisztériumnak. Azt mondta, hogy az áldozat családja heteken belül megkaphatja az összeget, kivéve akkor, ha az elítélt jogi úton lassítja a folyamatot.

Ifjabb H. Dezső védőügyvédje erről az alábbiakat nyilatkozta:

– A lassítás abszolút nem szándéka Dezsőnek, nem akarunk akadékoskodni. Csupán szeretnénk tisztán látni és kideríteni, hogy elévült-e a követelés vagy sem. Ha történt olyan végrehajtási cselekmény, ami az elévülést megszakította, akkor az egész összeget a család kapja meg. Amennyiben a követelés elévült, akkor indíthatnánk pert a végrehajtás megszüntetéséért, de eb­ben az esetben is a megállapodást részesítjük előnyben

– magyarázta az ügyvéd.

Abban az esetben, ha a pénzt az elítélt megtarthatná, az ügyvéd szerint 

szándékában áll egy jelentős összeget felajánlani az áldozat családjának.

 

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.