Az iskolaőröknek már több mint százszor kellett intézkedniük

A tanév kezdete óta több mint százszor kellett intézkedniük az iskolaőröknek. A rendőrségi tájékoztatás szerint elég sok baj van az iskolás gyerekekkel. 

2024. január 26., 08:03

Szerző:

Tavaly szeptember 1-jétől idén január 22-éig terjedő időszakban összesen 105 esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek – közölte az ORFK a Népszavával. Már több mint a fele annak, mint amennyiszer a teljes 2022/2023-as tanévben (199 eset) kellett intézkedniük az iskolaőröknek. 

Az iskolaőrök leggyakrabban verekedést állítanak meg vagy lopást  

Az iskolaőrök által leggyakrabban észlelt jogsértés a tanulók között kirobbant verekedés, garázdaság, illetve vagyoni elleni bűncselekményeknél avatkoztak be. A tájékoztatás szerint a kábítószerrel való visszaélés is gyakori az iskolákban.  A szabálysértési eljárásokat főleg a tanulók által az iskolába vitt szúró- vagy vágóeszközök miatt indítottak. Év végén pirotechnikai eszközök birtoklása miatt volt szükség intézkedésre.

Az ORFK szerint bizalmi viszony alakult ki az iskolaőrökkel, számos eset azonban nem erről tanúskodik 

Tavaly októberben egy jászkiséri általános iskola udvarán vesztette eszméletét egy diák: játék közben elesett, majd nem kapott levegőt, mire az iskolaőr mellkasnyomással segített rajta és stabil oldalfekvésbe helyezte a mentők kiérkezéséig. Az ORFK szerint a gyerekek és a tanárok is bizalommal fordulnak az iskolaőrökhöz. Tavaly iskolaőrre támadt egy anya egy ferencvárosi iskolában, a bíróság 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönre ítélte. Az iskolaőr a Büntető törvénykönyv szerint közfeladatot ellátó személy.

Ugyancsak tavaly arról írtunk, hogy egy hetedikes kislányt próbált elcsábítani egy iskolaőr. Egy hetedikes lányt zaklatott bizalmas üzenetváltásban egy iskolaőr egy újpesti iskolában. A rendőrség az „az adatgyűjtés során meg is állapította a zaklatás gyanúját, ennek ellenére nem indult ellene büntető eljárás. A férfi munkaviszonyát megszüntették, ám büntetőeljárás magánvád hiányában nem indult.  A rendőrség arról is tájékoztatta a hírportált, hogy pedofil bűncselekmény miatt iskolaőrrel szemben még soha nem indult büntetőeljárás.

 

Bilincset és rendőrbotot  és gázsprét is használtak az iskolaőrök, miközben a cél az erőszak visszaszorítása 

2020. szeptember elsején jelentek meg az iskolaőrök a magyarországi oktatási intézményekben, azóta összesen 480 esetben kellett intézkedniük. Az iskolaőrök fegyvert nem viselhetnek, kényszerítő eszközöket – bilincset, rendőrbotot – azonban igen.  Az ORFK tájékoztatása szerint testi kényszert eddig 47 esetben, bilincset három, rendőrbotot pedig egy alkalommal használtak az iskolaőrök. 

A 2022/2023-as tanévben Borsodban volt a legtöbb intézkedés, a második legtöbb, 26 intézkedés Baranya megyében volt, ebből két esetben testi kényszert alkalmaztak az iskolaőrök. Tolnában 19 eset volt, ebből egynél volt testi kényszer. A legkevesebb, egyetlen egy intézkedés Vas megyében volt. Ám a kis esetszám többször 50 százalékot elérő arányban párosult testi kényszerrel: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Budapesten 6-ból 3 esetben, Bács-Kiskunban 4-ből 2-ben, Veszprém megyében 2-ből egy esetben. Érdekes adat, hogy az elmúlt tanévben szinte mindenhol megoldották a konfliktusos helyzeteket legfeljebb testi kényszer alkalmazásával, ebből összesen 25 volt, emellett bilincs és gázspray bevetése egyedül Borsodban történt, gumiboté sehol.

Még mindig nincs elég iskolaőr 

Míg tavaly szeptember 1-jén 544 intézményben összesen 690 iskolaőr teljesített szolgálatot, idén januárban már 729 iskolaőr dolgozott 706 iskolában. A programban egyébként 803 nevelési-oktatási intézmény vesz részt az idei tanévben, vagyis vannak olyan iskolák, ahol – az ORFK szerint az intézmény megközelíthetősége vagy alkalmas jelentkező hiánya miatt – eddig nem sikerült biztosítani iskolaőrt. A státuszok feltöltöttsége 91 százalékos. Kérdésünkre azt is elárulták, hogy január 22-én indult újabb iskolaőr alapképzés, amelyen 18 fő vesz részt. Ők egy háromhetes képzést követően, a vizsgák sikeres teljesítése után állhatnak szolgálatba – tudta meg a Népszava

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Magyar Rendőrség hivatalos Facebook oldala)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.