Az iskolaigazgatókra bíznák az oltás megszervezését

Augusztus utolsó két napjában kerülhet sor a 12-18 év közötti diákok oltására.

2021. július 28., 11:17

Szerző:

 

A kormány döntése alapján augusztus utolsó két napjában olthatják a 12-18 éves diákokat, ennek megszervezését azonban az iskoláknak kell megoldania a nyári szünet alatt – írta a Népszava egy, a szerkesztőséghez eljutott kormányhivatali levélre hivatkozva. Ebben a korosztályban csakis Pfizer-oltóanyagot használhatnak, az iskoláknak pedig augusztus 5-ig fel kell mérniük, hányan igényelnék annak felvételét.

Az oltást az iskolák épületében adhatják majd be, azonban a tankerületi iskolák esetében összevont oltóhelyeket is kialakíthatnak, amelyre a tankerületek tehetnek javaslatot. A 12-18 évesek oltásához szülői hozzájáruló nyilatkozatokat is be kell szerezni. Az újabb oltási kampány több százezer diákot érint. A 16-18 éves középiskolásoknak májustól már egyszer volt lehetőségük az oltás igénylésére, azonban a 12-15 év közötti korosztály eddig kimaradt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ebbe a korosztályba nagyjából 400 ezer fiatal tartozik.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint sajnálatos, hogy az intézményvezetők, osztályfőnökök ismét a nyári szabadságuk alatt kaptak pluszmunkát, ráadásul úgy, hogy a szervezést szűkös határidővel kell teljesíteniük. Elmondása szerint az intézményvezetőknek azt javasolták, a szülőket az iskolai KRÉTA-rendszeren keresztül értesítsék, azonban hozzátette: kérdés, hogy a nyár közepén ezt mennyi szülő figyeli. Végül azt is elmondta, két nap kevés lesz több százezer gyermek beoltására.

Cikkünk megjelenése után az Emmi sajtóosztálya a következő helyreigazítást kérte:

„A Népszava cikkében tárgyi tévedés van, hiszen a 12-15 éves gyerekek jelenleg is kaphatnak oltást a kijelölt kórházi oltópontokon és a gyermekorvosoknál is, valamint a 16-18 év közöttiek részére is folyamatosan nyitva áll az oltás lehetősége, arra biztatjuk a szülőket, hogy éljenek az oltás lehetőségével minél előbb. A vírus új, agresszívan fertőző variánsai elleni egyetlen hatékony eszköz az oltás, ezért a kormány az idősebbek mellett a fiatalok részére is oltási akciót szervez.

A 12 éven felüli diákok számára a kormány lehetővé teszi, hogy a tanévkezdéskor az iskolákban is felvehessék az oltást. Ez több ezer intézmény tanulóit jelenti, ennek megszervezése hatalmas és időigényes logisztikai feladat, számos szervezet együttműködésével, köztük a szakminisztériumok, a kormányhivatalok, az egészségügyi szolgáltatók mellett értelemszerűen a tankerületek és az iskolák közreműködésével valósul meg. A szakszervezet a baloldal politikai kampányához asszisztálva folyamatosan zavart kelt, így próbálja aláásni a gyerekek védelmét célzó oltási akciót. Arra kérjük a szakszervezetet, hogy ehelyett biztassa arra a pedagógusokat és a tanulókat is, hogy még a nyár folyamán vagy az oltási akció keretében minél többen oltassák be magukat.”

 

 

(Kiemelt kép: A budapesti Hermann Ottó Általános Iskola egyik dolgozója koronavírustesztre vár Budapesten, 2020. november 26-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.