Az informatikusok csaknem háromnegyede inkább külföldi cégnek dolgozna

AZ IVSZ felmérése szerint az informatikusok jelentős többsége szívesebben vállal munkát külföldi cégeknél távmunkaként, de egy részük még külföldre is költözne egy ilyen állás miatt.

2022. szeptember 27., 14:52

Szerző:

Már a pandémiát megelőzően végzett felmérések is 26 ezer fős informatikus hiányt prognosztizáltak Magyarországon, és a frissebb kutatások azt mutatják, hogy a járvány időszakában bevezetett home office megoldások tovább növelték a digitális munkakörökben dolgozók körében a távmunka és a digitális nomaditás vonzerejét – írta a HWSW.

Az IVSZ felméréséből kiderült, hogy a hazai informatikusokra a leginkább az jellemző, hogy életpályájuk során hazai és külföldi (nem magyarországi székhelyű) megbízóknak egyaránt dolgoznak, méghozzá általában úgy, hogy nem költöznek el Magyarországról.

A válaszadók csaknem 75 százaléka valószínűnek tartja, hogy lesz olyan időszak, amikor távmunkában külföldi cégnek dolgozik. A válaszadók negyede pedig a külfödre költözést is valószínűnek tartja. A külföldre kiköltözni is hajlandó szakemberek harmada néhány évet töltene más országban, negyedük azonban ennél hosszabb kint tartózkodást is vállalna.

A növekvő informatikai szakemberhiányt elsősorban az informatikai felsőoktatási, illetve a szakképzési intézmények képzési színvonalának emelésével látják enyhíthetőnek a válaszadók (tízből kilencen). A szakmában dolgozó válaszadók szerint a már külföldön/külföldre dolgozókat hazacsábítani, illetve az erre készülőket maradásra ösztönözni csak versenyképes jövedelmekkel, illetve a külföldi munkavállaláshoz hasonló egyéb feltételekkel (pl. munkavégzés formája, rugalmassága) lehetne.

Sokan maradnak a szakmában

A válaszadók negyede gondolkozott már az IT-s pálya elhagyásán, kétharmaduk szerint végül ténylegesen csak legfeljebb minden tizedik informatikus dönt az informatikus szakma elhagyása mellett. Az IT szektor pályaelhagyása a legtöbb válaszadó szerint szakmai kiégés miatt történik, de gyakran váltanak pályát a túl magas stressz miatt, illetve a más hivatások iránti érdeklődésből.

(Kiemelt kép: Egy informatikus az Ericsson Magyarország Kutató-Fejlesztő Központjában 2013. július 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)