Az idősek körében a tarol a Fidesz és a DK

A fiatalok körében már kevésbé: a 18-29 évesek körében csupán 14 százalék a kormánypártok népszerűsége. 

2023. február 3., 20:35

Szerző:

Éles ellentét van a 40 évesnél fiatalabb és az annál idősebb korcsoportok politikai irányultsága között: míg az utóbbiaknak 59 százaléka, az előbbieknek csak 22 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re – közölte a Medián a Facebook-oldalán.

Hozzátették: a fiatalok körében azonban nem csak a választásokon közös listán indult ellenzék népszerű, de az átlagnál nagyobb a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága is. A szakadék megmutatkozik akkor is, ha a szavazótáborok átlagéletkorát hasonlítjuk össze, de az ellenzék viszonylag alacsony átlagéletkora elfedi az egyes pártok közötti jelentős különbségeket: a baloldali pártok követői átlagosan 50 fölött járnak, sőt, a DK-sok inkább hatvanasok.

Demokratikus Koalíció 60
MSZP 50
Fidesz-KDNP 57
Párbeszéd 42
Jobbik 41
Momentum 40
Mi Hazánk 40
LMP 39
Kétfarkú Kutya Párt 36

 A Medián által közzétett grafikonon jól látszik, a 18-29 évesek körében csupán 14 százalék a kormánypártok népszerűsége, míg a 60 éven felüliek között 64 százalék.

Hozzátették: az ellenzék persze csak akkor számíthat a fiatalokra, ha képes mozgósítani őket: a biztos szavazók aránya 40 fölött 77 százalék, 40 alatt 67 százalék.

(Kiemelt kép: Gyülekezők a Békemenetre a Császár-Komjádi Sportuszoda melletti Elvis Presley téren. Budapest 2022. március 15. - Fotó - Palágyi Barbara / 168.hu)

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Rómában lerótta kegyeletét Karl-Joseph Rauber bíboros-érsek, egykori budapesti apostoli nuncius ravatalánál – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Futóversenyt rendeznek vasárnap a Várkert Bazár, a Szent Gellért rakpart és a Szabadság híd környékén, emiatt korlátozásokra kell készülni a térségben, ezért a közösségi közlekedésben változások lesznek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.