Az Európai Bizottság visszadobta Orbánék helyreállítási terveit

A Népszava információi szerint az Európai Unió vezetői közölték a magyar delegációval: az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni.

2021. május 11., 09:30

Szerző:

Elégedetlen az Európai Bizottság (EB) az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar tervekkel, sőt annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem is fogják támogatni – írta meg a Népszava, hozzátével, hogy ha a magyar kabinet ragaszkodik az elképzeléseihez, akkor a nemzeti terv negatív ajánlással kerül majd az EU-s pénzügyminiszterekből álló Tanács elé.

Az ügyet tárgyaló, április 23-i munkavacsorán a lap szerint hatan vettek részt: Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, Céline Gauer, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek nevezett pénzügyi alapért felelős munkacsoport vezetője és Björn Seibert kabinetfőnök. Magyar részről: Orbán Viktor, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, valamint Bóka János Orbán uniós ügyekért felelős államtitkára. A lap a tárgyalásokra rálátó forrására hivatkozva azt írja, Céline Gauer világossá tette: az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni. A forrás szerint von der Leyen azt igyekezett demonstrálni: most kizárt a politikai egyezség. Gulyás másnap, április 24 -én jelentette be nyilvánosan, hogy Magyarország „nem kér hitelt” a helyreállítási alapból, csak vissza nem térítendő támogatást vesszük igénybe, a felsőoktatási fejlesztési programot pedig megoldjuk saját költségvetésből.

(Kiemelt kép: Pool/AFP | Jose Coelho)

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.