Az eső ellenére tovább csökken a Balaton és a Velencei-tó vízszintje

Továbbra is alacsony a Balaton és a Velencei-tó vízszintje, viszont az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint ez azért van, mert még nem kezdődött meg a vízgyűjtő területekről a „lefolyás”.

2022. szeptember 26., 14:49

Szerző:

Bár a nyárhoz képest az elmúlt napokban már sok csapadék esett, még mindig nagyon várjuk a további esőt – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban. Siklós elmondása szerint a mostani csapadék arra elég, hogy a vízgyűjtő területen emelje a talajvíz szintjét, egyelőre még nem kezdődött meg a „lefolyás” a tavakba, így a Balatonba vagy a Velencei-tóba.

A szóvivő tájékoztatása szerint szeptember első 15 napjában a Balaton vízgyűjtőjére 21 milliméter csapadék érkezett, ami még mindig csak nagyon kis része az átlagnak. A Velencei-tónál ez 34 milliméter, de ez sem elég a vízszintnövekedéshez.

Jelenleg a csapadékot még a talaj szívja be, ezért nem jut el a tóba, valamint a párolgás is jelentős még – magyarázza a szóvivő.

A Velencei-tó vízszintje negatív rekordot döntött

Augusztus elején írtunk róla, hogy Negatív rekordot döntött a Velencei-tó vízállása. Utoljára 1949-ben mértek ilyen rendkívül alacsony vízszintet, akkor 63 cm volt a vízállás. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság mérései szerint hétfőn, augusztus 8-án már csak 58 cm volt a Velencei-tó vízállása Agárdnál.

(Kiemelt kép: Drónfelvételen csónakok a Velencei-tó medrében, Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.