Az Egyesült Államok 187 millió forinttal akarja támogatni a független magyar vidéki médiát

2017. november 9., 19:23

Szerző:

Hétszázezer dolláros pályázatot hirdetett az objektív média támogatására Magyarországon az Egyesült Államok külügyminisztériuma. A november 7-én megjelent kiírás szerint a pályázattal a fővároson kívüli tényfeltáró újságírói munkát akarják támogatni, hogy minden magyar állampolgár objektív információkhoz férhessen hozzá a bel- és a külföldön zajló eseményekkel kapcsolatban. Fogadják nonprofit és profitorientált szervezetek pályázatát is.

Ahogyan a „fővároson kívüli” fordulat is ékesszólóan jelzi, az Egyesült Államoknak enyhén szólva nem tetszik, hogy Magyarországon a vidéki sajtó szinte egésze az Orbán-kormányhoz közeli személyiségek – név szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Népszabadság bezárásáról hírhedt osztrák üzletember, Heinrich Pecina, és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos – tulajdonában van, és a Fidesz szájízének megfelelően ömlik belőle a Soros- és migránsellenes propaganda. Ezt az elégedetlenséget tükrözte David Kostelancik amerikai ügyvivő közelmúltbeli megszólalása is. A jelenleg Magyarországon szolgálatot teljesítő legmagasabb rangú amerikai diplomata kifogásolta, hogy a kormányközeli személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett. „Az elmúlt években az Egyesült Államok számos alkalommal felszólalt a sajtószabadság terén Magyarországon mutatkozó negatív tendenciákról. Sajnálatos módon ezek a negatív tendenciák folytatódnak” – fogalmazott a politikus.

A pályázat keretében az amerikai külügyminisztérium csak a 2018 májusa után megvalósuló programokat támogatja, vagyis az Egyesült Államok vigyáz, nehogy megvádolhassák a beleszólási kísérlettel a magyarországi választásokba. 

A sajtóval kapcsolatos amerikai aggályok indokoltságára vet némi fényt, hogy gyakorlatilag egy kézen meg lehet számolni, hány független online vagy nyomtatott vidéki lap működik ma Magyarországon. Egyikük, a Szabad Pécs október 8-án, a Népszabadság bezárásának egyéves évfordulóján díjat kapott az egykori szerkesztőségtől.

(A 444 nyomán)

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.