Az egész országra kiadták a figyelmeztetést: hatalmas zuhék várhatók

Nagy mennyiségű csapadék, jég és szélvihar is lehet. Szinte bárhol.

2021. július 31., 19:33

Szerző:

A vasárnapra virradó éjszaka elsősorban az északnyugati, északi tájakon kell zivatarok kialakulására számítani, majd a reggeli órákra fokozatosan megnyugszik a légkör. A legerősebb cellákat intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt lehulló 10-20 mm csapadék, néhol ennél több sem kizárt), viharos széllökés – 60-70 kilométer per órás – és jégeső (jellemzően 1-2 cm) kísérheti. Vasárnap napközben a Dunántúlon a délnyugati szélhez viharos lökések is társulhatnak – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az egész országra kiadták a figyelmeztetést vasárnap éjfélig.

Vasárnap délutántól ismét aktívvá válik a légkör, az ország bármely pontján kialakulhat, vagy átvonulhat zivatar. Mindezekre legnagyobb esély az Északi-középhegység tágabb környezetében mutatkozik. Itt, illetve az északnyugati területeken heves kísérőjelenségek is társulhatnak a zivatarokhoz: szélvihar (60-90 kilométer per óra) néhol ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-4 cm) és felhőszakadás (20-40 mm). A késő esti órákra várhatóan megszűnnek a zivatarok. Az Alföldön továbbra is 27-29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

(Kiemelt kép: Jégdarabok a jégeső után a Békés megyei Gádoroson 2020. február 11-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.