Az autósiskolák arra kérnék a kormányt, hogy vezessék vissza a rutinvizsgát

A minisztérium szakmailag indokolatlannak tartja a felvetést.

2021. október 13., 08:06

Szerző:

A szakma egy része arra kéri a kormányt, hogy ismét vezessék be a rutinvizsgákat, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elődje, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy 2011 végén hozott rendelettel szüntetett meg. – írja a Világgazdaság

Jelenleg minden vezetési rutinhoz tartozó tudást, a forgalomban kell bemutatniuk a vezetést tanulóknak, ezért a vizsga ideje is hosszabb lett, 50 perces. 

Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének elnöke a VG szeptemberi cikkében vetette fel, hogy érdemes lenne visszahozni a rutinvizsgát, mert szerinte sok tanuló úgy ül a volán mögé és megy ki forgalomba, hogy nincs megfelelően felkészítve. 

A VG megkeresésére az illetékes ITM elmondta, hogyan látják a helyzetet közel tíz évvel a rutinvizsga kivezetése után. Az ITM kommunikációs főosztályának válasza szerint a vizsgázók megszerzett tudásukról nem adhatnak érdemben számot a forgalomtól elzárt, ingerszegény gyakorlópályákon, ezzel szemben a forgalmi vizsgán, valós körülmények között meggyőzően igazolhatják alkalmasságukat a balesetmentes önálló közlekedésre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Schutterstock)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.