Az agrárminiszter tovább szorongatja a Márki-Zayt is támogató Bige Lászlót

Nagy István: Bige László a magyar gazdáktól beszedett pénzből finanszírozza a baloldal kampányát.

2021. december 11., 11:04

Szerző:

„Bige László nyíltan fenyegeti és zsarolja a magyar gazdákat és a tőlük beszedett pénzből nyíltan finanszírozza a baloldal és annak kijelölt miniszterelnök-jelöltjének kampányát” – írja az ATV az agrárminiszter kijelentését. 

Az Indexnek Nagy István elmondta a hazai műtrágya piac helyzetével kapcsolatban, hogy nem vagyunk képesek önellátóak lenni. Szerinte ugyanis ki vagyunk szolgáltatva az importnak, illetve itthon is csak egy üzem foglalkozik a műtrágyával, ami pedig a baloldali milliárdos, Bige László kezében van. Nagy szerint Bige

„nyíltan fenyegeti és zsarolja a magyar gazdákat és a tőlük beszedett pénzből nyíltan finanszírozza a baloldal és annak kijelölt miniszterelnök-jelöltjének kampányát.”

Nagy felháborítónak tartja, hogy

„a magyar gazdák kárára nyerészkedik és a magyar gazdák pénze annak a baloldalnak a kampánykasszájába vándorol, amely kormányzása alatt is mindig a magyar gazdák ellen volt, külföldiek és vörösbárók kezére játszotta a magyar földvagyont.”

Az agrárminiszter ennek fényében célként tűzte ki a kapacitásbővítést, szerinte ugyanis „az nem lehetséges, hogy ha a határok lezárulnak, akkor a gazdák nem jutnak megfelelő mennyiségű műtrágyához.” Jelenleg ugyanis a termőföldek 55 százalékát tudják itthonról ellátni műtrágyával, a többit külföldről biztosítják.

Az Index arra vonatkozó kérdésére, miszerint, hogy jött az a 36 milliárd forint, amellyel Nagy István szerint Bige László megkárosította a gazdákat, azt válaszolta: „a versenyjogi szabályozás és a cég hazai értékesítése alapján lehet megbecsülni ezt az összeget.”

„Bige László nem csak egyszerű nyereséget akar, hanem tízmilliárdokat tesz rá az egyébként is magas árakra.

Az ő pénzéhségét a magyar gazdákkal és a magyar emberekkel fizetteti meg, hiszen ne feledjük, ha a gazdáknak nő a kiadása, az az egész agráriumra, még az élelmiszerárakra is kihat.”

A kormány szerint a Gazdasági Versenyhivatal „bizonyítottnak találta, hogy visszaélés történt, azaz magasabban értékesítette a műtrágyát az adott piaci helyzetben, mint ahogy lehetett volna, mert kartelleztek. Ez ellen a hatóságoknak fel kellett lépni” – emelte ki Nagy.

Nem ez az első konfliktus az Agrárminisztérium és Bige László között

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk: az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szerint meghátrált Bige László, aki „az elmúlt hetekben komoly bizonytalanságot és feszültséget keltett a magyar gazdálkodókban,

amikor – a magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb termelési alapját veszélyeztetve – kilátásba helyezte, hogy termékét ezentúl külföldön értékesíti”.

Azonban Feldman Zsolt szerint a magyar kormányzat és gazdatársadalom a bejelentést követő összefogásának köszönhető, hogy Bige László “meghátrált”, és mégis a magyar gazdálkodók számára kívánja értékesíteni a társaság által megtermelt műtrágyát.

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. november 29. Nagy István agrárminiszter beszél az Országház Mikszáth Kálmán Termében 2021. november 29-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár gyakorlatozik a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal közleményben.

I. Judit, a Vácott ismert kineziológus és kétgyermekes édesanya szerda este 11-kor tűnt el. Ismerősei Facebook-felhívásokban és személyesen is keresték, ezrek osztották meg az eltűnéséről szóló posztokat, illetve a rendőrség is az eltűnt emberek körözési listájára tette őt. Pénteken aztán találtak egy holttestet a Dunánál.

A szombat éjfélig tartó havazás, havas eső és viharos széllökések miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt kérik, csak megfelelő műszaki állapotú, a szokásosnál jobban megtankolt, a téli körülményekre felkészített  járművel induljanak csak útnak.