Autómentessé tennék a Hősök terét, a Hungária körúton is megállna a kisföldalatti

A Budapesten rendezett Bajnokok Ligája-mérkőzésekért 35-40 millió forintot fizetnek a Puskás Arénának - mondta Fürjes Balázs államtitkár.

2021. február 18., 10:59

Szerző:

Nemzetgazdasági üggyé nyilvánította a kormány a Városliget környezetének egyes közlekedési fejlesztéseit, így ugyanis egyszerűbb és gyorsabb lesz a döntés - közölte Fürjes Balázs államtitkár a Keljfeljancsi című műsorban.

Az államtitkár szerint ezt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa is jóváhagyta, a cél pedig, hogy a Liget teljesen autómentes legyen. A Koós Károly sétányból kivennék az autós közlekedést, a Hősök terén megszüntetnék a körforgalmat - ehhez minden környező utat fel kell újítani, a Szegedi útnál pedig felüljárókat terveznek. Hozzátette: egy új kisföldalatti megálló építése is tervben van a Hungária körúton, így tennék lehetővé az átszállást az 1-es villamosra.  

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára kiemelte, nem büntetéssel szeretnék elérni, hogy az emberek letegyék az autót, hanem azzal, hogy a tömegközlekedést versenyképessé teszik. Az M3-as bevezetőnél ezért 1000-1500 jármű befogadására képes P+R parkolót szeretnének építeni. Véleménye szerint ezek megvalósítása ütemes haladás mellett is 5-7 évet vesz igénybe. Kiemelte, jelenleg még csak a tervezés fázisában tartanak, a későbbiekben a piac fogja megszabni az összeget, ezért nem mond projektköltséget. Szerinte a beruházások drágulását azzal lehet magyarázni, hogy a megszólalók sok esetben teljesen hasraütés-szerűen mondanak összeget, ami nem feltétlen fedi a valóságot. 

A főváros egy csaknem egymilliárd forintos tendert fújt le a napokban, miután a Közbeszerzési Hatóság elnöke azt kifogásolta, hogy túl specifikusak a pályázati előírások. A médiaügynökségi, médiatervezési és médiavásárlási feladatokra kiírt felhívás decemberben jelent meg, nettó 856,5 millió forint értékben. A KDB azt kifogásolta a kiírásban, hogy a pályázatban kitétel volt, hogy a pályázónak rendelkeznie kellett 2017 és 2020 között elnyert Effie-díjjal. Fürjes szerint ez egyértelmű jele annak, hogy célzottan írták ki a pályázatot. Hozzátette: a BKK összes reklámfelületének értékesítéséért is kiírtak egy tendert, amit egy francia multi nyert el 8 milliárd forint értékben - Fürjes szerint a főpolgármester azonban egy Facebook-posztban utasította a tender elutasítására a BKK igazgatóságát. 

Fürjes kitért a budapesti úszó-Eb-vel kapcsolatos fejleményekre is: jelenleg a járványügyi adatokat figyelik, ennek függvényében döntenek arról, hogy megrendezik-e az eseményt, és ha igen, nézők előtt van-e erre lehetőség. Sportesemények kapcsán a hétközi BL-meccsek is szóba kerültek. Az államtitkár elmondta, kapós lett a Puskás Aréna, egy mérkőzésért pedig 35-40 millió forintot kapnak, emellett rengeteg pénzt is elköltenek a fővárosban - így sok előnnyel jár ezek megrendezése.

A Lánchíd felújítása kapcsán Fürjes Balázs elmondta, a Karácsony Gergely vezette városházának annyi lett volna a dolga, hogy megkösse a Tarlós István által hátrahagyott tendert, most viszont 5 milliárddal forinttal magasabb áron kerül sor a beruházásra. Az államtitkár hangsúlyozta, a köz érdekét az szolgálja, hogy minél olcsóbb legyen a projekt, így az előleg összege is. Hozzátette: az is furcsa, hogy évekkel később ugyanaz a cég adott be 5 milliárddal drágább tendert, amelyikkel korábban az előző városvezetés megkötötte a szerződést. A főváros az új szerződéssel a végrehajtandó feladatok köre is bővült, valamint a híd állapota tovább romlott, ezért lett drágább a projekt.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

(Kiemelt kép: MTI | Máthé Zoltán)

 
 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.