Manipulált fotón a törött autó, hamis rendszám – ilyen trükkökkel próbálkoznak a biztosítási csalók

Hazánkban a gépjármű-biztosítási visszaélések a leggyakoribbak.

2024. május 10., 12:43

Szerző:

Manipulált fotón a törött autó, ezzel az újfajta biztosítási csalással próbálkoznak az ügyeskedők. Az Allianz biztosító brit részlege szerint 300 százalékkal nőtt három év alatt azon esetek száma, amikor valamilyen képszerkesztővel hamisítanak meg fotókat és nyújtanak be kártérítési igényt a képeken szereplő gépjárműre – írja a Guardian oldala.

Egy példát is hoztak, amelyen egy ezüstszínű Ford furgon képét manipulálták és jelentettek be rá kárigényt. A hamisított képeken egy törött lökhárítós autó látható, amihez csatoltak egy szintén hamis javítási számlát is, közel ezer font, nagyjából 450 ezer forintos értékben. A biztosító csalások elleni csapata viszont kiszúrta, hogy ez a kép teljesen megegyezik egy közösségi oldalon lévővel, kivéve persze az utólagos sérüléseket, amit rászerkesztettek – írja a Hvg. 

Hamis rendszám az autón – ezt a trükköt is szeretik a csalók 

Terjedőben az a csalás is, amikor hamis rendszámot manipulálnak egy roncstelepen álló kocsira, majd kárigényt nyújtanak be rá, mintha a rendszámos kocsival történt volna baleset. Ha nem történik helyszíni szemle, és a kárügyintéző befogadja az igényt, akkor komoly összeget csalhatnak ki így. A biztosítók szerint egyébként egyre többen próbálkoznak deepfake technológiával teljesen manipulált kárigényekkel is, amelyek gyakran teljesen hamis szakértői jelentéseket és javítási becsléseket tartalmaznak – írja a BudapestiAutósok. 

„A múltban, ha valaki töréskárral akart trükközni, akkor fizikailag is meg kellett történnie a balesetnek. Manapság már kizárólag számítógéppel is létrehozhatnak kamu kárigényeket teljes dokumentációval” – mondta Scott Clayton a Zurich biztosító angliai részlegének vezetője. A jogosulatlan kárfizetések megelőzése jelenőt többletmunkát igényel a biztosítók részéről, így akár további bizonyítékokat is kérhetnek a sérült autókról.

Hazánkban a gépjármű-biztosítási visszaélések a leggyakoribbak

Második helyen a lakás-, a harmadikon pedig az életbiztosítások állnak. A gépjármű-biztosításokhoz kapcsolódó visszaéléseket maga az autóipar is kiszolgálja. Iparági megfigyelők szerint például szinte minden járműmárkához gyártanak hamisított légzsákokat. A gátlástalan karosszéria javító műhelyek pedig ezeket az olcsóbb változatokat építik be, miközben a biztosítótársaságoktól a legális légzsákokért kapnak visszatérítést – írja a Blikk. Extrém autós baleset-biztosítási kategória és elsősorban külföldön (különösen Kínában) elterjedt, hogy gyalogosok szándékosan rávetik magukat egy szabályosan közlekedő autó szélvédőjére, hogy aztán a vezetőtől baleset okozásáért követelhessenek kártérítést.

Meglepő lehet, de társasházak is követnek el csalásokat. Nem egy olyan esetre volt példa, hogy egyszerre több biztosítónál is csőtörést jelentettek be, és mivel egy biztosító összesen hat méternyi csővezeték felújítását fizeti ki, akár a többszörös felújítási, javítási költséget próbálták több helyről bezsebelni. Az életbiztosítási kötvények magas biztosítási összegei sokak fantáziáját megmozgatják szerte a világon. Öncsonkítások, ételmérgezések, színlelt pszichiátriai betegségek, személyazonosság ellopása, halál hamis bejelentése vagy éppen az eltitkolása – a paletta nagyon színes.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.