Augusztustól nem tehetünk panaszt az Alkotmánybíróságon

Nem lesz lehetőség panasz benyújtására közvetlenül az Alkotmánybíróságon, hanem az ügyben eljáró elsőfokú bírósághoz kell fordulnunk. 

2023. július 19., 20:55

Szerző:

Augusztus elsejétől változik az alkotmányjogi panasz benyújtásának szabálya. Az alaptörvény-ellenes bírói döntés ellen kizárólag az ügyben eljáró elsőfokú bíróságon tehetünk panaszt, az eddigiekkel ellentétben közvetlenül az Alkotmánybíróságon már nem lesz rá lehetőségünk – tájékoztat a 24.hu.

Az Alkotmánybíróságon benyújtott panaszokat az intézmény ezután nem küldi tovább az elsőfokú bíróságnak, és nem indít eljárást sem az ügyben. 

Alkotmányjogi panasz akkor nyújtható be, ha az indítványozó Alaptörvényben biztosított jogát bírósági döntéshozatallal megsértették, vagy ha közvetlenül hatályosuló jogszabály miatt érte jogsérelem.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Ekaterina Bolovtsova/Pexels.)

Tegnap 15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.