Attól, hogy a teraszok kinyitnak, az esti kijárási tilalom még nem szűnik meg

A szabályok megszegéséért a vendéglátóhelyek és a vendégek is büntethetők lesznek.

2021. április 20., 14:07

Szerző:

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy amint a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, indul a nyitás második fokozata, amelynek köszönhetően a teraszok és kerthelyiségek megnyithatnak hajnali öt és este fél tíz között.

A vendégeknek ezeken a helyeken nem kell majd maszkot viselniük, csak a belső terekben, ahol a megrendelt étel, ital elviteléhez szükséges ideig, valamint a mellékhelyiség használata idejére szabad tartózkodni. Az üzemeltetők és az alkalmazottak azonban a vendéglátóhely teljes területén kötelesek maszkot viselni.

Kiss Róbert hozzátette: a teraszok és kerthelyiségek nyitásával a kijárási tilalom nem szűnik meg, továbbra is mindenkinek haza kell érnie este tíz óráig.

A rendőr alezredes a szankciókra is felhívta a figyelmet, eszerint a vendéglátóhelyeken a szabályok be nem tartása miatt az üzemeltetők 100 ezer forinttól egymillió forintig, míg a vendégek 5000 forinttól 500 ezer forintig bírságolhatók, és ideiglenesen akár be is zárathatják a vendéglátóhelyet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az asztalokat takarítja egy alkalmazott egy londoni kocsma teraszán 2021. április 8-án. Nagy-Britanniában április 12. óta lehetnek nyitva a kocsmák, éttermek és üzletek. Fotó: MTI/EPA | Andy Rain)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.