Több árvízre kell felkészülni Magyarországon az emberi tevékenység kiváltotta klímaváltozás miatt

2019. október 29., 13:11

Szerző:

A klímaváltozás miatt gyorsul a víz körforgása, ezért - hosszú távon - több árvízre kell számítani Magyarországon - mondta Szöllősi-Nagy András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanára hétfőn az M1-en.

Az NKE Víztudományi Karának oktatója szerint az egyre gyakoribbá váló árvizekre az évszázad végéig mindenképpen fel kell készülni és a tervezés alapjait le kell fektetni. Paradigmaváltásra van szükség az árvízvédelemben – szorgalmazta.

A homokzsákoktól az új technológiákig mindent be kell vetni az árvizek ellen.

Utóbbiak között a drónok, az űrfelvételek és a "numerikus módszerek" alkalmazását említette. A víz szempontjából releváns adatok száma nagyságrendekkel nőtt, ezért a mesterséges intelligencia, a big data, a nagyon gyors adaptív algoritmusok mára a gyakorlati alkalmazás részévé váltak - jelezte.

Szöllősi-Nagy András ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon árvíz immár ötven éve nem követelt halálos áldozatot, ami annak köszönhető, hogy a magyar árvízi védekezés a legjobb Európában.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.