Az árnyékkormány azt ígéri, visszaadja az önkormányzatoknak azok hatásköreit, az iskolákat és a szociális intézményeket

Nagykanizsán mutatta be Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Szaniszló Sándor, önkormányzati árnyékminiszter és Szitka Péter vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó az árnyékkormány önkormányzati és fejlesztéspolitikai programját.

2023. október 27., 20:58

Szerző:

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök szerint már rég nem a helyi emberek érdekeiről szólnak Orbánék központosított döntései, mert Orbán Viktor gyenge Magyarországot és gyenge magyarokat akar, mert ő csak így lehet erős. 

Dobrev Klára ígéretet tett, hogy a szociáldemokrata fordulat után az árnyékkormány visszaadja az önkormányzatok hatásköreit például az építéssel kapcsolatos jogköröket és visszaadják az iskolákat, az egészségügyi és szociális intézményeket és feladatokat is.  Dobrev Klára arról beszélt, a közszférában a fizetésemelés valójában az egész ország érdeke, mert ha az állam rendesen megfizeti a saját alkalmazottait, akkor az maga után húzza a versenyszférában kifizetett fizetéseket is.

Az önkormányzati fejlesztések kapcsán Dobrev Klára átláthatóságot ígért, és bejelentette, hogy ennek az első lépése lesz az Európai Ügyészséghez történő magyar csatlakozás. Majd a szociáldemokrata kormány felül fogja vizsgálni az Orbán-kormány összes fejlesztési tervét és pályázatát a legutolsó alvállalkozóig, hiszen ezek teljes titokban, társadalmi egyeztetés nélkül készültek el.

Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszer részleteiben mutatta be az árnyékormány önkormányzati és fejlesztéspolitikai programját. A szociáldemokrata kormány:

  • megerősíti az önkormányzatok adókivetési jogát, hogy a helyi emberek adói minél nagyobb arányban helyben, az önkormányzatoknál maradjanak,
  • vissza fogja adni a településeken zajló beruházások feletti rendelkezés teljes jogát,
  • vissza fogja adni az önkormányzatok településrendezési és építés-szabályozási hatáskörét is,
    azoknak a településeknek, amelyek akarják és képesek is saját maguk fenntartani, vissza fogják adni az általános iskoláikat,
    át fogja alakítani a szociális ellátórendszert: a gyermekvédelem és az idősellátás a települések, míg a fogyatékosellátás a járások, illetve a megyék szintjén működik majd,
  • garantálni fogja, hogy sokkal több helyi népszavazás lesz. Nem épülhetnek sem akkumulátorgyárak, sem zömében vendégmunkásokat alkalmazó üzemek a településekre a helyi emberek többségi beleegyezése nélkül

Szitka Péter arról beszélt, hogy egy szociáldemokrata kormány elsődleges célja lesz, hogy segítse a falvakat a vidéki életforma megtartásában, fenntartható fejlesztésében, megállítva az elvándorlást, a vidéki népesség elöregedését. Ehhez támogatni fogják a helyi termelést és feldolgozást az agrárgazdaságban. Minden településnek jár a megfelelő infrastruktúra, ezért a szociáldemokrata kormány fejleszteni fogja az úthálózatot. A szociáldemokrata kormány vállalja, hogy a gazdasági érdekképviseletekkel, civil szervezetekkel, területi önkormányzatokkal, a tudományos élet és a közintézmények képviselőivel, illetve a kisebbségi önkormányzatokkal egyeztetve fog dönteni a fejlesztési források elosztásáról.

(Fotó: Dimény András / 168.hu)

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.