Tervező kerestetik: megújulva érkezik az Arany Medál-díj

A szervezők új trófeával várják a díj várományosait. 

2021. augusztus 6., 10:42

Szerző:

Tavaly szeptemberben a koronavírus okozta korlátozások miatt nekik is le kellett húzniuk a rolót, de a szervezők bejelentették: most újult erővel 2021-ben ismét záporozhatnak az Arany Medál-díjak a magyar filmipar és a színházi világ leendő jelöltjei között. A díjátadó ősszel a szokásos helyen újra a közönség kezébe adja a döntést, hogy ki kapja a díjat. Az Arany Medál-díj most komoly ráncfelvarráson esik át, a trófea szárnyas nőalakját lecserélik. Az új díj megálmodóját pedig pályázaton keresztül keresik a szervezők. 

Két évvel ezelőtt, 2019-ben több mint tízezer szavazattal többek között Nagy Ervin, Lukáts Andor és Mészáros Blanka színészek vehették át a 14 éve alapított díjat. Az Arany Medál-díjat egy év kihagyás után új formában szeptember 7-én újra átadják a leendő jelölteknek. Navarrai Mészáros Márton újságíró, a díj megálmodója a 168-nak eljuttatott közleményében azt írta: az Arany Medál-díj eddigi szárnyas nőalakját majdnem másfél évtized után lecserélik. Azt írta: 

„Díj tervezésére és kivitelezésére hirdet pályázatot az Arany Medál-díj, az általam megálmodott és már több mint tíz éve sikerrel menedzselt közönségdíj. Bízunk benne, hogy egy időtálló és korszerű díj válthatná az eddigi szárnyas nőalakot ábrázoló trófeát”. A díjátadó a szokásos helyen, a budapesti Bethlen Téri Színházban kerül megrendezésre ősszel, és ezúttal is a közönség kezébe adják a döntést, hogy ki lesz az a hat művész (az év színésze, színésznője, filmrendezője, írója, a legígéretesebb fiatal tehetség és az életműdíjas), akik az Arany Medál-díjat kapját. Reményeik szerint már az új, egyedi tervezésű díjat.

Az Arany Medál-díjat eddig ötvennél több magyar művész vehette át, köztük az idén elhunyt Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Halász Judit, Básti Juli színművészek, Nádas Péter, Háy János és Dragomán György írók, Enyedi Ildikó, Herendi Gábor és Szász Attila filmrendezők. A 2008-ban alapított díj hat kategóriájában 2019-ben az életműdíjat idén Lukáts Andor vehette át, az év legjobb írójának Végel Lászlót, a legjobb rendezőnek Szász Attilát szavazták meg, a legjobb színész Nagy Ervin, a legjobb színésznő Mészáros Blanka lett, a legígéretesebb fiatal tehetség díját pedig László Panna kapta. Mindannyian személyesen vették át a kitüntetést. 

(Kiemelt kép: Az Arany Medál-díjak a díjátadó ünnepségen a Bethlen Téri Színházban 2014. december 9-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)