Áradnak a folyók: több településen utakat, házakat öntött el a víz

Napi 24 órában dolgoznak a vízügyi szakemberek és az érintett településeken élők a Rába, a Mura, a Dráva és a Sajó mentén.

2023. augusztus 8., 11:27

Szerző:

Több út járhatatlanná vált Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Sajó áradása miatt. Az Útinform közlése szerint nem járható a Putnokról Borsodbótára vezető út a Sajó-híd és a Sajóvelezdi elágazás között, valamint több kilométeres szakaszon a Putnokról Sajóvelezdre vezető mellékút a 26-os főút és Sajóvelezd között. Borsodbóta, Sáta és Sajómercse települések a Bánréve-Ózd vagy a Vadna-Dédéstapolcsány útvonalakról érhetőek el.

Járhatatlanná vált a Sajókaza és a 26-os főút közötti szakasz is, így a település a Kazincbarcika-Múcsony-Szuhakálló útirány felől közelíthető meg. Az áradás miatt lezárták a sajógalgóci bekötőutat is, így a község Dubicsány irányából, egy földúton át közelíthető meg.

 Orbán Viktor tegnap azt mondta, jól teljesít az árvízvédelem.

A kormányfő az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT) tájékozódott a helyzetről, arról nem közölt információt a miniszterelnök sajtófőnöke, hogy személyesen is ellátogatott-e az elárasztott területekre Orbán Viktor.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) facebook oldalán azt írta, hogy a Dráván több szakaszon is megdőlhet a valaha volt legmagasabb vízállás.

Országszerte folytatódnak a védekezési munkák, a vízügyes szakemberek nagy részét átvezényelték a Mura és a Dráva mellé, akik napi 24 órában dolgoznak az említett folyók mellett, ha kell az önkormányzatoknak is azonnal műszaki segítséget nyújtanak – közölte az OVF.

Hétfő reggel a Dráván Őrtilosnál megdőlt a valaha volt legmagasabb vízállás, rekord született. A vízügyes szakembereknek továbbra is rugalmas védekezést kell alkalmazniuk, illetve több forgatókönyvvel kell készülniük, hiszen nem csak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat.

Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok.

A Rába, a Mura, a Dráva és a Sajó mentén több olyan település van, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal.

Azokhoz a településekhez, ahol a védelemvezető polgármester szükségesnek tartja, vízügyi műszaki irányítót biztosít az OVF a védekezési feladatok és a szükséges erőforrások pontos meghatározása érdekében.

(Kiemelt kép: Drónfotón a Rába Sárvárnál, 2023.08.08. Facebook/Sárvár Lendületben. Kép a cikkben: Körmend, 2023.08.07, forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság facebook oldala)