Jön az anticiklon, marad a napsütés

Középpontjával Lengyelország felett anticiklon helyezkedik el, amely hatással van kontinensünk legnagyobb részének időjárására, azaz derült, napos időt okoz, csak a völgyekben képződhet némi alacsonyszintű felhőzet, illetve a hegyek felett alakulhat ki több gomoly.

2023. szeptember 5., 17:14

Szerző:

A magasnyomás peremén viszont ciklonok és frontok teszik változékonnyá az időjárást. Skandináviában hidegfront található, amely sokfelé okoz csapadékot, Norvégia nyugati partvidékén több helyen 30-50 mm esik.

A Pireneusi- és a Balkán-félszigeten ciklonok örvénylenek, ott felhőszakadásokkal kísért zivatarok alakultak ki több helyen, a hevesebb gócokban 40 mm feletti mennyiség is előfordul, de Görögországban 70-125 mm közötti értékeket mértek. Kontinensünkön a legmelegebb Közép-Franciaországban van, itt húzódik a magasban a meleg gerinc tengelye, a leghűvösebb pedig - ahogy a legtöbb alkalommal - Észak-Skandináviában.

Szerda estig a Kárpát-medence időjárását a fent említett anticiklon alakítja, jórészt derült, napos időre van kilátás.

Az ország területén várható időjárás az előrejelzés szerint túlnyomóan derült vagy kissé felhős idő várható, napközben a déli megyékben lehet kicsivel több gomolyfelhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szelet ma többfelé kísérik élénk széllökések, holnap mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 13 fok között alakul, de a vízpartokon, belvárosokban, magasabban fekvő helyeken ennél pár fokkal melegebb, a völgyekben, homokhátságokon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26, 30 fok között alakul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Unsplash)

 

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.