Andy Vajna vagyonkezelője többet fizet a cég vezetőinek, mint Orbán Viktor a minisztereinek

2018. augusztus 9., 09:00

Szerző:

Igen jól teljesít Andy Vajna vagyonkezelő cége, az AV Investments Kft., amelyt a tervek szerint október végétől részvénytársaságként működik tovább. A média-, film- és kaszinóguru többet fizet a cégvezetőinek, mint amennyit Orbán Viktor a minisztereinek – írja a 24.hu.

A társaság mérlegbeszámolójához fűzött kiegészítő melléklet szerint 2017-ben a cégvezetőknek 170 518 dollár tiszteletdíjat fizettek ki, ami körülbelül 47 millió forint. A holdingnál három ügyvezető van, Vajnán kívül Kovács Andrea, illetve a Las Vegas-i illetőségű Samuel Russell Falconello. Még ha az osztalékot háromfelé is osztják, fejenként akkor is többet kapnak, mint a miniszterek az évi 13,2 millió forintos apanázsukkal.

Az AV Investments Kft. mérlegében 344 ezer dollár árbevételt tüntetett fel,az adózott eredménye pedig 12,3 millió dollár, vagyis mintegy 3,2 milliárd forint volt 2017-ben. A profitból osztalékként jutott Vajnának bő félmilliárd forint.

Év közben osztalékelőleget fizetett a cég: 20 ezer dollárt személyesen Vajnának, 1,98 millió dollárt pedig a Las Vegasban bejegyzett Cinergi Picture Entertainment Inc. számára.

Az erről szóló taggyűlési határozatot Vajna kétszer is aláírta. Egyszer Vajna András Györgyként, egyszer pedig Andrew G. Vajnaként, mint a Cinergi Picture képviseletében jelenlévő igazgató. Az AV Investments Kft.-t formálisan ugyanis két tulajdonos jegyzi, a mérlegbeszámoló adatai alapján az üzletrészek 90 százalékát maga Vajna András György, 10 százalékát pedig a Cinergi Picture Entertainment Inc. birtokolja. A többségi tulaj Vajna András György szavazatával vihette a bő félmilliárd forintot Andrew G. Vajna Las Vegasba.

Fotó: MTI / Beliczay László

A négy éve működő AV Investments Kft.-nek csaknem másfél tucat cégben volt részesedése tavaly, összesen 21,5 millió dollárnyi (majdnem 6 milliárd forint) értékben. Közülük a legnagyobb tétel a luxemburgi AV Investments S.A. 100 százalékos részesedése, de a leányvállalatai közé tartozik a Tv2 megvásárlásában fő szereplő Magyar Broadcasting Co. Zrt., a Vajna-Tv-nek beszállító IKO Holding Kft., vagy a rádióüzemeltető Radio Plus Kft., illetve a luxuséttermet működtető Buno Kft. is.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.