Orbán: Tömeges oltás híján a szigor marad, vakcinaigazolvány csak egymillió beoltott fölött lehet

2021. január 22., 08:40

Szerző:

“Mindegy, hogy a macska fekete, vagy fehér, csak fogja meg az egeret” - fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel a szokásos rádióinterjújában arra utalva, hogy a tömeges oltáshoz minél többféle vakcina engedélyeztetésére szükségünk van. Elmondta, Szerbiában például már oltanak az AstraZeneca vakcinával, amit nálunk épphogy engedélyeztek. Vajdasági magyarok tehát már kaphatják a brit vakcinát, így láthatjuk majd az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat.

Orbán szerint a legfontosabb tanulság most, hogy

egy olyan komoly ország, mint Magyarország, „nem engedheti meg magának, hogy vakcináért kelljen kilincselnie”.

Ennek a kiszolgáltatottságnak a megszüntetése érdekében rendelte el a kormány Debrecenben egy vakcinagyár felépítését, ami más járványok esetén is oltóanyagok nagy mennyiségű gyártására lenne alkalmas. A miniszterelnök bírálta ugyanakkor az unió lassúságát, „a magyaroknak nem magyarázatra van szüksége, hanem vakcinára”, mondta, hozzátéve: az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú.

A korlátozások feloldásáról Orbán szerint tehát nem lehet beszélni mindaddig, amíg a tömeges oltás el nem kezdődik, ehhez pedig sok és sokféle vakcinára van szükségünk. A miniszterelnök ismertette az oltási tervet is, eszerint az egészségügyi dolgozók, idősotthonok lakói után, azaz most, jöhet a 60 év feletti krónikus betegek (1,5 millió ember), rendvédelmi dolgozók és védekezés egyéb szereplői, így az operatív törzs tagjai, és a kormánytagok oltása jöhet, majd a többi idősé, akik nem szenvednek krónikus betegségben.

 „Ha már senki nincs közvetlen életveszélyben a vírus miatt, akkor lesz új időszámítás” - mondta. Szólt arról is, hogy

a rendkívüli jogrendet két hétre saját hatáskörben meghosszabbítják, a tavaszi ülésszakban pedig a parlament elé viszik a kérdést.

Az orosz vakcina ügyében ma Moszkvában tárgyal Szijjártó Péter külügyminiszter - “ügyes, mozgékony, hatékony és gyors külügyminiszterünk van, bízom benne, hogy jól tárgyal ma” -, Kína pedig akkor fogja küldeni a vakcinákat, ha Magyarországon megkapja a vészhelyzeti használati engedélyt, mondta Orbán.

A háziorvosok béremeléséről is szó esett a műsorban, erről a miniszterelnök elmondta, hogy a béremelés attól függ, praxisközösségbe tartozik-e az adott háziorvos vagy sem. Ugyanis jelenleg 4-500 háziorvos hiányzik a rendszerből, ezért ösztönözniük kell az orvosokat, csatlakozzanak ilyen közösségbe. Aki erre hajlandó, az a kórházi orvosok bérének 80, de akár 100 százalékát is megkaphatja. Ha nem, akkor az ő bérük és a kórházi orvosok bére közti különbség 30 százalékát. Szó esett

a vakcinaigazolványról is, ám a miniszterelnök szerint ehhez legalább 1 millió embert kell beoltani

és ott még nem tartunk.