Államtitkár: a Mátrai Erőmű átalakításának fő szempontja az igazságos átmenet és a drasztikus kibocsátáscsökkentés

Az átalakításban állítólag szerepet fognak kapni a helyi ötletek, javaslatok.

2021. október 19., 16:26

Szerző:

A Mátrai Erőmű átalakításának legfontosabb szempontja igazságos átmenettel elérni az üvegházhatású gázok drasztikus csökkenését – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden Egerben, a szénkivezetés szükségességéről a Mátrában című konferencián.

Steiner Attila hozzátette:

a Mátrai Erőmű az észak-keleti országrész legnagyobb energiatermelő egysége, ezért e térség ellátásbiztonsága tekintetében kulcsfontosságú.

Átalakításában meghatározó szempont – Magyarország klímavédelmi törekvéseivel összhangban – a működés fenntartása mellett az előremutató jövő feltételeinek megteremtése – mondta.

Ismertette: az átalakítást keretbe foglaló, 2020-ban indult és 9 évig tartó Life projekt

Magyarország jelenleg egyik legnagyobb, 5,2 milliárd forintból megvalósuló klímavédelmi programja,

amelynek célja az ellátásbiztonság fenntartása és az erőmű szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 70 százalékos mérséklése mellett az erőműhöz kapcsolódó vállalkozások működőképességének megőrzése, írja az MTI.

Az államtitkár elmondta: terveik szerint a létesítmény jelenleg széntüzelésre épülő technológiáját alapvetően gáztüzelésre állítanák át. Ezt napelemes és hulladékégetésből származó energiatermelő kapacitások kialakítása egészítené ki. Magyarországnak szüksége lesz olyan rugalmas kapacitásokra, amelyek ki tudják egyenlíteni a megújuló energiatermelést, ezért a gáztüzelés szerepe várhatóan a jövőben is megmarad valamilyen mértékben – jegyezte meg.

Kitért arra is: mivel

az átmenet mintegy 2000 munkavállalót és az erőműhöz kapcsolódó megközelítőleg 1000 vállalkozást érint,

a végleges tervek kidolgozásában a központi elképzelések mellett fontos szerepet kell kapnia a helyi ötleteknek, javaslatoknak. Ezek letéteményese a projektben közreműködő 22 konzorciumi partner, köztük a keddi esemény két házigazdája: az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Mátrai Erőmű. Fotó: MTI / H. Szabó Sándor)