Állami megbízásokból hízik Bajkai István frissen alapított közbeszerzési tanácsadócége

Tavaly májusban alapított új céget Bajkai István, s még év vége előtt nyolc hazai és uniós közbeszerzést vezényelhetett le. A politikus-ügyvéd ráláthat a teljes bírósági igazgatásra.

2018. február 17., 11:15

Szerző:

„A többpártrendszer 'kellékei' egy rendszert sem tesznek demokráciává – ahhoz a hatalmat gyakorlók demokratikus elkötelezettsége is kell” – nyilatkozta Bajkai István. Persze szó sincs arról, hogy a fideszes képviselőjelölt a kormánypártot bírálná ezekkel a szavakkal, nem: még 2007-ben beszélt arról, hogy „itt lesz az ideje újragombolni a magyar demokrácia mellényét".

Bajkai István

Ma már azt is tudjuk, hogyan gombol a Fidesz-alapító ügyvéd, erzsébetvárosi alpolgármester, országgyűlési képviselőjelölt, aki tavaly májusban alapított új céget, s még év vége előtt nyolc hazai és uniós közbeszerzést bonyolíthatott le tanácsadóként. Ez derül ki legalábbis a Közbeszerzési Hatóság honlapján található hirdetményekből, valamint a cég weboldalán közzétett címekből, ahol a dokumentációk ugyan nem nyilvánosak, csak az eljárás ténye.

Elsőként a 168 Óra írta meg, hogy a Fidesz elindítja Bajkai Istvánt a budapesti, terézvárosi-erzsébetvárosi választókerületben  képviselőjelöltjeként. Arra nehezen találni választ, hogy a milliárdos állami megbízásokat nyerő ügyvéd miért száll be a nagypolitikába, s miért épp egy kétesélyes kerületben száll harcba a képviselői mandátumért. Hiszen Bajkai így is befolyásos: nem csak Orbán Viktort képviselte ügyvédként, hanem közvetlen családtagjait, így Orbán Ráhelt és Tiborcz Istvánt is, miközben sorra nyeri a megbízásokat állami vagy fővárosi tendereken. A főképpen éppen közbeszerzésekkel és nemzetközi joggal foglalkozó, résztulajdonában álló SBGK ügyvédi iroda – mint azt az Átlátszó megírta annak idején – négy konzorcium tagjaként 13,5 milliárd forintos megbízáshoz jutott az elmúlt években a Miniszterelnökségtől.

Bajkai az SBGK tagjaként 2016-ban 150 millió forint osztalékot vett fel, de nem szomorkodhatott tavaly sem: legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint ugyanis 2017-ben 72 millió 659 ezer 660 forintot kapott osztalékként ügyvédi irodájából.

Bajkainak összesen 66,5 millió forintos megtakarítása van, amely egy év alatt – valószínűleg a lakásvásárlás következményeként – megfeleződött. Egynegyed részben ugyanis tulajdonosa egy 240 négyzetméteres, XVII. kerületi háznak, emellett Gomba községben van több ingatlana, például övé a települési kultúrház – műemléképület – és a helyi erdő is. Tavaly ugyanakkor vásárolt egy 83 négyzetméteres belvárosi lakást is, amelynek felerészben tulajdonosa.

 

Volt miből, hiszen alpolgármesterként havi 389 ezer 850 forintot kap, ügyvédi tevékenységéből havi 1 millió 969 ezer 512 forintot visz haza. Ezeken túl is vannak ugyanakkor gazdasági érdekeltségei. Például feleségével közös cége, az Archeon Kft.. Felesége Bonnyai Apolka zongoraművész, akivel gyakran tartanak közös, jótékonysági koncerteket is.

Fidesz-alapítók között a bennfentes ügyvéd is felfedezhető

Ugyanakkor Bajkai tavaly májusban alapított egy százszázalékosan a tulajdonában álló céget, az Aponius Consulting Kft.-t, mely üzletviteli és egyéb tanácsadással foglalkozik. A cég az alapításától tavaly decemberig eltelt hét hónapban számos közbeszerzési eljárás lebonyolítását elnyerte. A vadiúj vállalkozás más közpénzes eljárásokban, így fővárosi beszerzések környékén is feltűnt – ez utóbbiakról épp a napokban írt a Népszava.

Ám egy frissen alapított cég esetében talán még szembetűnőbb, hogy a Közbeszerzési Hatóság honlapján máris lebonyolító-tanácsadóként szerepel a következő eljárásokban:

 „Az NGM projekt több helyszínes költözéseinek és a hozzá kapcsolódó feladatainak ellátása”, amelyet a nemzetgazdasági tárca megbízásából végez el végül a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.

Azt pedig, hogy a Szájer József fideszes EP-képviselő és pártalapító felesége, azaz Handó Tünde által irányított bírósági igazgatási szerv, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nagyon rákapott a gyakorló ügyvéd Bajkai cégére, igazolják a következő megbízások:

– A megemelkedő számú elektronikus iratok tárolásának megoldására szolgáló háttértár és archiváló hardverelemek, további alapinfrastruktúra-licencek beszerzése az OBH részére.

– „A bírósági határozatkereső számára öntanuló mesterséges intelligencia korlátlan ideig használható, 1 db öröklicenc beszerzése és kapcsolódó szolgáltatások".

– „Alkalmazásfejlesztési tevékenységek - A bírósági igazgatás további elektronizálása (Digitális Bíróság)".

– „Igazgatásszervezési tanácsadói tevékenység - a bírósági igazgatás további elektronizálása”.

– „Az elekronikus dokumentumok Info tv-nek és az Ibtv-nek megfelelő titkosított tárolásához szükséges licencek beszerzése és kapcsolódó szolgáltatások”.

Ezeken felül a cég a saját honlapján a hazai közbeszerzések fülön feltünteti azt is, hogy szintén az OBH megbízásából a Digitális Bíróság, alapvetően uniós forrásból megvalósuló programján belül nem csak az alapvető közbeszerzési tanácsadói munkát látják el, hanem „szakmai minőségbiztosítás nyújtása" címmel egy másik eljárásban is részt vesznek. Sőt, van ott még egy közbeszerzés: „Az Ibtv-nek való megfelelőség biztosítása” tárgyban ugyanis külön megbízást tüntettek fel, szintén a bírósági igazgatás elektronizálását érintő projekten belül.

Mindez nem csupán az  OBH-tól vagy a nemzetgazdasági tárcától elnyert közpénzes munkák megbízási díja miatt érdekes, hanem azért is, mert Bajkainak frissen alapított cégén keresztül rálátása lesz a bírósági rendszerekre, ami azért érdekes, mert ügyvédi tevékenységét nem függesztette föl.