A magyarok közel fele nem tudja, ki a köztársasági elnök

A Nézőpont Intézet mérte fel az államfő megítélését. 

2023. május 11., 16:51

Szerző:

Túl van első hivatali évén Novák Katalin köztársasági elnök, ennek apropóján a Nézőpont Intézet felmérte az államfői szerepfelfogást és annak megítélését a magyarok körében. A felhívott ezer ember 55 százaléka tudta megnevezni Novák Katalint, mint köztársasági elnököt, és hatvankét százalékuk elégedett is a tevékenységével, ezzel népszerűbb a kormánypártoknál is. 

A felmérés szerint tevékenysége összhangban van az elvárásokkal. Novák Katalin egy év alatt Magyarország első számú nagykövetévé lépett elő, a magyarok 76 százaléka szerint a köztársasági elnöknek elsősorban Magyarország nemzetközi képviseletével kell foglalkoznia, és az államfő nevét ismerők 65 százaléka elégedett Novák Katalin teljesítményével ezen a téren. 

(Kiemelt képünkön: Novák Katalin államfő. Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.