Az Alkotmánybíróság szerint rendben van 4400 forintos óradíjat kérni közérdekű adatokért

2019. november 8., 20:14

Szerző:

Pénteken nyilvánosságra hozott határozatában az Alkotmánybíróság elutasította Hadházy Ákos és 58 másik parlamenti képviselő beadványát, amely kifogásolta, hogy a magyarországi közigazgatási szervek, állami hivatalok és minisztériumok 4400 forintos óradíjat kérnek a közérdekű adatok kiadásáért – írja az Index.

A beadványban a független országgyűlési képviselő azzal érvelt, hogy a költségtérítés mértékéről szóló 301/2016-os kormányrendelet 4 § (4) bekezdése alaptörvény-ellenes, a 4400 forintos óradíj pedig túlzó, ugyanis a minisztériumok esetében például több a főosztályvezetők bruttó havi fizetése alapján számolt óradíjnál is úgy, hogy az adatok felkutatása, összegyűjtése és rendszerezése nyilvánvalóan nem főosztályvezetői feladat. Ugyanez igaz a közigazgatásban és az önkormányzatok esetében is, hiszen meghaladja  bármelyik hivatalnok óradíjra vetített fizetését.

Az óradíjat a KSH adatai nyomán a központi költségvetési szerveknél teljes munkaidejű köztisztviselőkre számított, egy munkaórára vonatkozó bruttó fizetési adatok alapján határozták meg. Az összeg pontosan 4350,4 forint, ezt kerekítették 4400-ra.

Az Alkotmánybíróság azzal indokolta a beadvány elutasítását, hogy Hadházy Ákos és társai nem önmagában az óradíjat, csak a mértékét kifogásoltak, a mértéke pedig megfelel a törvényi rendelkezéséknek. Azt egyébként maga a beadvány is szerepel, hogy a közszféra erőforrásaival való ésszerű gazdálkodás követelménye indokolhatja a költség felszámítását. Ettől függetlenül taláros testület megjegyezte, hogy a 4400 forintos óradíj a maximum, amelyet el lehet számolni, közérdekű adatok kiadásáért kért összeg lehet ennél kevesebb is.

Arról nem is beszélve. hogy a közfeladat ellátásával kapcsolatos adatok nyilvánossága a demokratikus működés alapfeltétele, és szerencsésebb, ha ezek eleve nyilvánosak vagy igény esetén hozzáférhetőek lennének.