Alkalmatlannak és méltatlannak tartják az új pályázati programot az MTA dolgozói

2019. február 7., 21:17

Szerző:

Az MTA Akadémiai Dolgozók Fóruma ma tartotta második fórumát, amelyet a Természettudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Rényi Matematikai Kutatóintézet Közalkalmazotti Tanácsa hívott össze. A rendezvényen több mint 400 kutató vett részt, és elfogadtak egy nyilatkozatot arról, hogy nem kívánnak részt venni a Magyar Tudományos Akadémia számára előírt pályázati kiírásokon. A fórum résztvevői alkalmatlannak és méltatlannak tartják az Innovációs és Technológiai Minisztérium által előírt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján megjelent témakiírásokat a tudományos kutatások és az alapellátás finanszírozására. A több mint 400 dolgozó közül csak egy nem támogatta a nyilatkozatot, tartózkodó szavazat nem volt.

Korábban – hangzik a dokumentum – a kutatóintézetek alapellátásán felüli költségvetését a kiválósági alapon elosztott nemzetközi és hazai pályázatok fedezték. Álláspontjuk szerint ezeket a forrásokat csak egy megfelelő alapellátásban részesülő kutatóhálózat képes megpályázni. Úgy látják, hogy az eddig működő alapkutatási pályázati rendszer az ITM irányítása alatt nem működik kielégítően.

A résztvevők ezért követelik az alaptörvénnyel és az akadémiai törvénnyel összhangban az alapellátás feltétel nélküli biztosítását, az MTA autonómiájának tiszteletben tartását, és a meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program visszavonását.

Egy résztvevő portálunknak elmondta, hogy a csütörtöki nyilatkozatot elsősorban a fizikusok, a matematikusok és természetkutatók fogadták el, ez elsősorban nem a humán területen működők nyilatkozata.

Mindemellett az MTA minden kutatóközpontjában lehetővé teszik az MTA teljes állományának, mind az ötezer főnek, hogy szavazzon arról, hogy pályázzon-e az adott kutatóközpont a témakiírásokra. Azt szeretnék, hogy egyértelműen látsszon a ma megjelent 400 főn kívül is, hogy a dolgozók melyik megoldást preferálják, vagyis hogy pályázzanak-e vagy sem.

Ezért minden egyes kutatóközpontban és kutatóintézetben lehetővé teszik, hogy a dolgozók véleményt nyilváníthassanak. Péntektől zajlik a szavazás, ennek eredményét eljuttatják a Lovász László vezette MTA elnökségének. A kiírásokra jelentkezés határideje február vége.

Tavaly nyáron derült ki, hogy az MTA költségvetésének nagy része, 28 milliárd forint az ITM felügyelete alá kerül. Az MTA idén még csak a háromhavi bértömeget kapta meg a tárcától, illetve 8 milliárdot a kiválósági programokra. A többi pénzt az ITM visszatartja. Januárban Palkovics László arról tájékoztatta az MTA kutatóközpontjainak főigazgatóit, hogy már áprilistól projektalapú működésre állnak át a központok, alaptámogatásra – tehát a fizetésekre és a rezsire is – pályázniuk kell. A témakiírásokat január végén tették közzé, azok nyitottak azon egyetemek és a kormányzathoz közel álló kutatóintézetek részére is, amelyek viszont kapnak alaptámogatást. Amint arról portálunk elsőként beszámolt, a miniszter telefonon megüzente, hogy elkötelezett az MTA átalakítása mellett, a kutatóhálózatot pedig kiszervezik az akadémia alól. 

A Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. vasárnapi tájékoztatása szerint teljes szolgáltatási területükön, minden háztartásban folyik a víz a csapokból, de a folytatódó hőség miatt továbbra is érvényben maradnak a több mint tíz Pest megyei települést érintő vízkorlátozási intézkedések.

Két rendőr megsérült egy szombat éjjeli közlekedési balesetben, amikor egy nagy sebességgel haladó autó nem tudott megállni és elsodorta az út mellett álló, közúti ellenőrzést végző rendőröket, valamint szolgálati kocsijukat Nagyharsányban, közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

Víz is van, meg vízkorlátozás is, az operatív törzs a helyén, a Honvédség az érintett településeken – osztotta meg Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője.