Alig nézi valaki a hírességek oltáskampány videóit

Legalábbis amin külön-külön az oltás mellett érvelnek, nem túl nyerő a netezők körében.

2021. május 19., 13:07

Szerző:

Az oltási kampányba hírességeket, ismert előadóművészeket, sportolókat is bevontak, akik néhány mondatos videóban mondják el, miért fontos, hogy az emberek felvegyék az oltásokat. A tervről korábban Orbán Viktor is beszélt. – Mindenfajta híres embereket kértünk fel arra, hogy a személyes tekintélyüket és vonzerejüket vessék latba, és minél több embert vegyenek rá a regisztrálásra és az oltásra – mondta április 9-én a Kossuth Rádióban a miniszterelnök.

A terv azóta már rég megvalósult, hiszen a videók néhány nappal a bejelentés után ki is kerültek a közösségi oldalak felületeire. Olyan hírességek adták hozzá a nevüket és arcukat, mint Szabó Győző, Nagy Feró, Keresztes Ildikó, Borbás Marcsi, Miklósa Erika, Csisztu Zsuzsa, Csányi Sándor, Frenreisz Károly, a sportolók és olimpikonok küzül pedig, Cseh Laci, Kemény Dénes, Sofron István, Berki Krisztián, Tóth Dávid. De ismert tudósokkal, orvosokkal is készültek kampányvideók.

Nem bízták a véletlenre, Magyarország kormányának YouTube-csatornájára felkerültek ugyanis olyan videók, amin több híresség egy felvételen kampányol az oltás mellett, az elmúlt egy hétben pedig olyanok is, amiken külön-külön mondják el, miért tartják fontosnak a vakcinák beadatását. A videók megtekintésének száma azonban nem arról árulkodik, hogy ezek robbantották volna be az oltási kedvet.  

A legjobban Szabó Győző videója hasít, aki azzal érvel, hogy szeretné, ha a színházban már maszk nélkül is lehetne előadásokat tartani, ezért mindenkit arra kér, oltassa be magát. A második helyen Frenreisz Károly videója végzett, aki szerint az egyetlen kiút a pandémiából az oltás lehet. A dobogó harmadik fokán Sofron István, válogatott jégkorongozó mondja el, hogy ő már rengetegszer kapott oltást, és szerinte is ez az egyetlen kiút a járványból. Ez a videó azonban kissé szerencsétlenül sikerült, mert a vágó Sofronba fojtja a szót egy suta hangkeveréssel. A hokis azt mondja, „bízom az orvosainkban”, és még folytatná, hogy kiben bízik, de a „Rajtunk is múlik, meddig tart még a járvány” felirattal és Schnell Ádám hangjával szakítják őt félbe. A negyedik legnézettebb Détár Enikő friss videója. A színésznő a lányának mond köszönetet, hogy felhívta a figyelmét, nem csak önmagáért, másokért is felelősséget vállal, ha beoltatja magát.

A megtekintések május 19-én:

  • Szabó Győző színész: 459
  • Frenreisz Károly zenész: 420
  • Sofron István jégkorongozó : 315
  • Détár Enikő színésznő: 292
  • Berki Krisztián tornász: 281
  • Dr. Csisztu Zsuzsa sportdiplomata: 231
  • Fodor Rajmund vízilabdázó: 226
  • Keresztes Ildikó énekesnő: 213
  • Miklósa Erika opera-énekesnő: 195

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tegnap feltöltött videója azonban már most lekörözte az összes híresség felvételét, hiszen cikkünk megjelenésekor máris 483 megtekintésnél jár. „Az isteni gondviselés, miért ne lehetne egy oltás?” – mondja a szerzetes. 

 

Vannak olyan videók is, amiben nem csupán egy, hanem egyszerre több híresség szerepel:

  • Détár Enikő színésznő, Tóth Dávid kajakozó, Esztergályos Cecília színésznő közös videója 1297 megtekintést kaptak. Ezt április 27-én tölötték fel
  • Reviczky Gábor színművész, Keresztes Ildikó énekesnő, Adorján Bálint színész együttes anyagára 1417-en voltak kíváncsiak. Ezt a vodeót is április 27-én tölötték fel
  • Wolf Kati énekesnő, Dr. Csókay András idegsebész, Csepregi Éva énekesnő, szintén április 27-én feltöltött videója 1231 megtekintést kapott eddig.

A szintén több híres-arcos, de a kampány elején feltöltött videókra már többen kattintottak:

  • Csányi Sándor színész, dr. Csisztu Zsuzsa sportdiplomata, Nagy Feró énekes április 13-án feltöltött videója 575 812 megtekintést hozott.
  • Miklósa Erika opera-énekesnő, Cseh László úszó, Nagy Tímea párbajtőrvívó videója 107 551 megtekintést kapott, április 13-án töltötték fel.
  • Nacsa Olivér előadóművész, Borbás Marcsi műsorvezető, dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány 185 614 megtekintést hozott, április 13-án töltötték fel.

A szakemberes videókra sem voltak túl sokan kíváncsiak:

Dr. Szlávik János infektológus főorvos videója 764 megtekintésnél jár, ezt április 28-án töltötték fel.
Dr. Győrfi Pál, Országos Mentőszolgálat szóvivője 682 kattintást kapott a csatornán. Ezt a videót is április 28-án tették közzé. 
Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos itt is hasít, 1444 megtekintéssel a szakemberek között őt nézték a legtöbben. A videót április 28-án közölték. 
Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektor érveire 1276-an voltak kíváncsiak, azonban május 3-án töltötték fel, még van esély lekörözni Müller Cecíliát. 

A terasznyitást is celebekkel promózták

Az, hogy hírességeket vonnak be különböző kampányokba nem új keletű, a terasznyitást is velük ünnepelték. Akkor többek között Debreczeni Zita, Dobó Kata és Király Linda a közösségi oldalára kerültek fel a „szabadság ízének” fotói. Mindegyikük egy jól megkomponált szelfivel hirdette a terasznyitást, és egyben reklámozta a Guller Zoltán által vezetett MTÜ egyik kiadványát. A posztok mellé odabiggyesztették a #reklám, #csodásmagyarország hashtageket is. 

 

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.