Megvan a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál nyertese

2020. október 18., 17:29

Szerző:

A Festett madár című, cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült film nyerte a legjobb látványtervezésért járó díjat a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon - közölték a szervezők az MTI-vel vasárnap.

Az európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertese, a Festett madár látványtervezője az Emmy-díjas Jan Vlasák. A zsűri - Csupó Gábor amimációs szakember, Kovács Claudia operatőr és Szabolcs János látványtervező - indoklása szerint a film meghökkentően művészien és realisztikusan tárja elénk fő témáit, a brutalitást, az embertelenséget. 

A képzőművészeti versenyprogramban két fődíjat osztottak ki: a legjobb animációs film díját Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása kapta, míg a legjobb dokumentumfilmért járó díjat a népszerű haida manga művészről, Michael Nicoll Yahgulanaas-ról szóló Kotnyeles című film vihette haza. A diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte Figyelj már oda! című munkájával.

A szombati záróünnepségen a fesztivál életműdíját a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió megteremtőjének, Mikulás Ferencnek ítélték oda - olvasható a közleményben.

Az idei fesztiválon öt nap alatt 124 vetítést tartottak. Ezek közül 10 filmet az európai nagyjátékfilmes versenyprogramban, 114-et a képzőművészeti és a diákfilmes versenyprogramban mutattak be. A vetítések és díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal is készült idén, ahol a látványtervezők munkássága állt a fókuszban.

A díjakat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel. 

(MTI)

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.