Alapjogokért Központ: A magyarok kétharmada nem akarja Karácsonyt miniszterelnöknek

Egymillió ember szeretné, ha Karácsony Gergely lenne a miniszterelnök, viszont 5,4 millió meg nem – hozta ki az Fidesz-közeli Alapjogokért Központ kutatása.

2021. május 15., 19:10

Szerző:

A magyar felnőtt társadalom 42 százaléka szerint a baloldali előválasztás végeredményét már előre ki lehetne hirdetni, és csupán a válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy valós versenyről van szó – derült ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából.

A 18 évesnél idősebb felnőtt magyar lakosság véleményét reprezentáló kutatás alapján kijelenthető – írták közleményükben –, hogy a szeptember végén induló, baloldali pártok részvételével zajló miniszterelnök-jelölti „casting” hitelessége komoly problémákkal küzd, mert például 42 százalék szerint nem valódi versenyről szól, hanem inkább a pártvezetők közötti háttéralkuról.

Az Alapjogokért Központ szerint kevésbé volt megosztott annak kapcsán a magyar társadalom, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló Karácsony Gergelyt szeretné-e kormányfői pozícióban látni. A megkérdezettek 13 százaléka (1 millió fő) szeretné, ha egyszer Budapest jelenlegi főpolgármestere lenne a kabinet vezetője, 67 százalékuk azonban – 5,4 millió magyar választó – nem szeretné őt ebben a pozícióban látni.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala)